4.5.2017

Kristitty saa ajatella näin vuonna 2017...


Olen kokenut vapauttavana, että kristittynä saan ajatella näin:

- Tasa-arvoinen avioliitto on yhteiskunnan laki. Myös kirkollinen vihkiminen/siunaaminen kuuluu samaa sukupuolta oleville. Eriarvoistavaa kirkon jäsenyyttä ei saa olla.

- Naisjohtajuutta tulee tukea sekä kirkossa että yhteiskunnassa. Sekä naisia että miehiä tarvitaan kaikilla yhteiskunnan tasoilla tasapuolisesti. Alistavista rakenteista ja asenteista on kasvettava irti - silloin kaikki voittavat.

- Kaikki ihmiset tulee hyväksyä sellaisina kuin he lähtökohtaisesti ovat. Seksuaalisesta suuntautuneisuudesta ei tarvitse "eheytyä" vaan se mikä on annettu riittää. Kirkon tulee viestiä sanojen ja tekojen kautta, että seksuaalivähemmistöt ovat tervetulleita täysivaltaiseen osallisuuteen.

- Muiden uskontojen jäsenet kuuluvat samaan ihmisperheeseen. Vaikka minulle kristinusko on vakaumus ja tapa elää, minun ei tarvitse väheksyä muita uskontoja ja pitää perinnettäni heihin nähden ylivertaisena. Etsin yhteyttä eriuskoisiin ja uskonnottomiin samalta tasolta. Haluan oppia myös muilta. Tuen lähetystyötä, jossa kerrotaan Jumalan armosta ja rakkaudesta, ja tarvittaessa siihen käytetään sanoja.

- Raamattu on Jumalan sanaa. Se ei ole kuitenkaan automaattikirjoitusta, joka olisi saneltu taivaasta. Raamattu on inhimillinen dokumentti, jossa on samaa vajavaisuutta kuin meissä kaikissa. Jeesus oli samalla jumalallinen ja inhimillinen, samoin Raamattu. Kaikki se, mitä tiedämme elämästä nyt, on otettava tosissaan. Jos 1+1=2 niin se on sitä, vaikka Raamattu väittäisi muuta. On väkinäistä yrittää pakottaa arjen kokemukset Raamatun kansien väliin, koska ne eivät sinne mahdu. Raamatusta on haettava ajatonta perussanomaa. Mikäli tietyt sen osat tarvitsevat päivitystä, sitä on tulkittava rohkeasti uudelleen ja ymmärrettävä oman aikakautensa kirjallisuutena. Tällöin myös Raamatulle tehdään oikeutta.

- Tiede ei ole uskon vihollinen. Kristitty ottaa tieteen tulokset tosissaan. Mikäli tiede ohjaa tai tarkentaa ajattelua toiseen suuntaan, sitä vastaan ei tarvitse potkia. Parhaimmillaan tiede syventää uskoa ja antaa vapauden kasvaa hengelliseen aikuisuuteen. Järki ja tutkimus on Jumalan lahjaa.

Näin minä ajattelen. Sinulla on vapaus ajatella niin kuin olet asian ymmärtänyt: joko päinvastoin kuin minä, samoin, tai jostain siltä väliltä. Kenelläkään ihmisyksilöllä tai yhteisöllä ei ole hallussaan kaikkivaltiasta viisautta. Siksi tarvitaan keskustelua ja mielipiteen vaihtoa. Yhteisestä tuumailusta ja kipuilusta seuraa paljon hyvää, jos niin tahdomme.

Kaikkia vakaumuksia kunnioittaen, erityisesti omastani poikkeavia,

- Panu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti