21.11.2017

Kiitos naisille pappisvirassa!Ensi vuoden maaliskuussa tulee 30 vuotta täyteen siitä, kun ensimmäiset naispapit vihittiin Suomessa virkaansa. Sitä kannattaa meidän kaikkien juhlia!

Kiitos Jumalalle vahvoista, lahjakkaista, osaavista ja sydämellisistä naisista kirkkomme pappisvirassa!

He ovat tässäkin tehtävässä kirkon, evankeliumin ja luomakunnan rikkaudeksi - kuten kaikilla muillakin elämän osa-alueilla. Luterilainen kirkkomme olisi paljon köyhempi ja kylmempi, jos tätä oikeaa ratkaisua ei olisi tehty 80-luvulla. Onneksi parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

On vain pappeja. On vain erilaisia pappeja: eri sukukupuolta kantavia ja heitä jotka identifioivat itsensä seksuaalivähemmistöihin. Kaikkia tarvitaan. Erilaisuus on vahvuus ja rikkaus. Vain siten kirkko voi olla kirkko, että sen kaikissa tehtävissä näkyy koko kirjo, alhaalta ylös. Tällä hetkellä on tärkeää, että naisten osuus varmistetaan myös johtotasolla: piispoissa, kirkkoherroissa ja vastaavissa johtotehtävissä. Nyt maassamme ei ole yhtään naista piispana, täysin onnetonta! Tasa-arvon haava on auki. Se ei ole lähelläkään sulkeutumista ennen kuin tämä korjataan.

Vaikka pappisvirka on ollut avoinna naisille jo 30 vuotta, ei tasa-arvo ole edistynyt niin hyvin kuin olisi toivonut. Valitettavasti kirkon ongelmana ovat usein miehet ja laajempi paternaalinen kulttuuri. Tässä kulttuurissa he, jotka luulevat olevansa oikeassa ja vahvoja, ovatkin itse asiassa heikkoja, koska yhä yrittävät määrittää "naisten paikkaa" kirkossa ja yhteiskunnassa. Vahvoja naisia pelätään. Vähintäänkin epäilyttävällä raamatuntulkinnalla ja traditioon vetoamisella halutaan estää kirkon paras: naisten toimiminen täysimääräisesti kirkossa. Kaikkine lahjoineen. Kaikella osaamisella. Kaikella viisaudella ja sydämellä. Kaikella sillä näkökulmalla mitä naiseus elämään tuo.

Annan tukeni virkasisarille. Annan tukeni papeille jotka kuuluvat seksuaalivähemmistöihin. Heille jotka tekevät papin työtä vammansa kanssa. Annan tukeni luulotellulle heikkoudelle, sille, joka onkin todellista Jumalan valtakunnan vahvuutta.

- Revitään porukalla maskuliinisen kirkon kulissit alas!

Silloin näet me kaikki voitamme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti