22.9.2017

Kirkkovuoden ajatus "Martta ja Maria" (16. sunnuntai helluntaista)


Meillä on taipumusta vastakkainasetteluun. Siihen törmää myös pappina - hengellinen ja maallinen erotetaan turhankin kärkevästi. Olen esimerkiksi kuullut eräänkin emännän tokaisevan: "Tässä talossa on tehty kovasti töitä. Ei ole ollut aikaa kirkonmenoihin ja seuroihin."

Raamattu kertoo Mariasta ja Martasta. Toinen touhuaa tuskaisena, toinen istuu tyytyväisenä Jeesuksen jalkojen juuressa. Kun kuulemme kertomuksen, näemme Marian versus Martan, toisilleen vastakkaiset hahmot, vaikka meidän pitäisi huomata Martta JA Maria. Kaksi erillistä ihmistä, omaa persoonaa, jotka eivät sulje toisiaan pois. Kenessäkään ei ole vain yhtä puolta, vaan kannamme useita värejä ja nyansseja. Tavoiteltavaa lienee, että meissä on sekä Marttaa että Mariaa, koska tarpeemme ja lähimmäisten tarpeet ovat moninaiset. Olennaista on löytää balanssi, tasapaino elämään. Sudenkuoppia tulee välttää: liikaa touhua, jatkuvaa joutilaisuutta, ylihengellisyyttä tai hengetöntä menoa. Thomas Merton on todennut: "Onnelllisuus ei ole poukkoilua, vaan tasapainoista elämää, sopivalla rytmillä ja harmonialla."

Joskus elämäntilanteemme ovat senkaltaisia, että tasapainoa on mahdotonta säilyttää tai edes saavuttaa. Siihen voimia jokaiselle! Odota aikaa kunnes voit vaikuttaa paremmin elämääsi. Säilytä toivo: unelma tasapainosta, onnesta.

Annan meille, itseni mukaan lukien, neljä käskyä haasteeksi lähitulevaisuuteen ja elleipä jopa tavaksi (toteutus mahd. mukaan):

1) Muista sielusi tarpeet 
2) Hoida velvollisuutesi palvelumielellä
3) Harrasta sitä mistä pidät
4) Kaikki joutilaisuus ei ole syntiä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti