12.12.2016

Mihin joulua tarvitaan? - Hartauskirjoitus Toivakan jouluun 2016


Mihin joulua tarvitaan? 

Jos pikkulapsi saisi itse päättää, joka päivä olisi karkkipäivä eikä nukkumaan mentäisi ollenkaan. Ilman vanhempiaan lapsi ei osaa tehdä oikeita valintoja. Luulen, että sama ominaisuus säilyy tietyssä määrin aikuisuuteen. Emme aina valitse sitä, mikä olisi meille hyväksi. Korvaamme tärkeimmän jollakin vähemmän tärkeällä. Käytämme aikaamme sellaiseen, joka ei rakenna. Emme ymmärrä syvimpiä tarpeitamme.

Osaako pikkulapsi sanoa, mihin joulua tarvitaan? Entä aikuinen? 

Perhe, rauhoittuminen ja joulutunnelma. Nämä kaikki ovat asioita, jotka ovat meille hyväksi. Niitä kannattaa vaalia. Mutta ovatko nämä joulun lähde? Lähteekö joulu ensisijaisesti ihmisestä? 

Joulun sanoma on, että Jumala lähetti maailmaan oman poikansa. Hän tuli meille tarpeeseen, elämäksi.

Jos olisimme tarvinneet kaiken tiedon, Jumala olisi lähettänyt maailmaan professorin. Jos olisimme tarvinneet kaiken teknologian, Jumala olisi lähettänyt tiedemiehen. Jos olisimme tarvinneet lisää rahaa, Jumala olisi lähettänyt taloustieteilijän. Jos suurin tarpeemme olisi ollut viihde, hän olisi lähettänyt viihdyttäjän. Mutta kenet Jumala lähetti? Hän lähetti armon. Hän lähetti rakkauden. Hän lähetti anteeksiannon. Hän lähetti luoksemme Jeesuksen: ”Sana tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme. Me saimme katsella hänen kirkkauttaan, kirkkautta, jonka Isä ainoalle Pojalle antaa. Hän oli täynnä armoa ja totuutta” (Joh. 1:14).   

Tarvitsemme joulua, jotta muistaisimme mistä elämässä on kyse. Jos meiltä puuttuisi usko, toivo, rakkaus – mitä jäljelle jäisi?

Tänäkin jouluna saamme luottaa siihen, että Jumala täyttää kaikki tarpeemme. Kun perustarpeet on tyydytetty, haluaa ihminen vastauksen kysymyksiin: Kelpaanko minä? Rakastetaanko minua sellaisena kuin olen? Annetaanko minulle anteeksi? Onko elämälläni merkitystä?   

Tätä varten Jeesus lähettiin. Sinua varten. Minua varten. Ja vaikka et aina arjessa ymmärtäisikään, tarvitset joulua ja sen sanomaa: ”Teille on syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra.”

Toivakkalaisille ja täällä vieraileville siunattua Vapahtajamme syntymäjuhlaa toivottaen,  

Panu Partanen
kirkkoherra   
Toivakan seurakunta

Minä tulin sinua varten, jota jouluna paleltaa.
Minä synnyin talliin ja seimeen, voin sinua rakastaa.
Minä tulin sinua varten, jolla ei ole ystävää.
Minä tulin sinua varten, saatan sinua ymmärtää.

Sillä sinä olet minulle rakas, olen tähtesi kärsinyt.
Sinä olet minulle rakas, ota minut vastaan nyt.
Sillä sinä olet minulle rakas, minä kannoin tuomion.
Sinä olet minulle rakas, ovi taivaan auki on. 
(Erkki Leminen)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti