22.11.2016

Taidelahjoitus Toivakan seurakunnalle 27.11.2016Jeesus Sykarin kaivolla

Puureliefi (137cm x 82 x 9)
Valmistusvuosi: 1984
Taiteilija: Niilo Lehikoinen
Lahjoittajat: Leena & Jorma Staudinger
Arvo: 15 000 euroa  

Toivakan seurakunta saa 1. adventtina (27.11.2016) merkittävän taidelahjoituksen perhe Staudingerilta. Teos paljastetaan yhteisessä juhlassa srk-kodilla klo 11 alkavan messun jälkeen. Olet lämpimästi tervetullut jakamaan ilomme ja kuulemaan lahjoituksesta lisää!

Puureliefi on seurakunnalle mieluinen lahja. Se sopii seurakuntakodille tyyliltään, materiaaliltaan, kooltaan ja teemaltaan. Näyttäisi kuin se olisi tehty tähän tilaan, löytäen tiensä kotiin. Koemme syvää kiitollisuutta lahjoittajia ja edesmennyttä taiteilijaa kohtaan: "Herra palkitkoon sinulle tekosi, niin että saat täyden hyvityksen häneltä, Israelin Jumalalta, jonka siipien alta tulit etsimään suojaa" (Ruut. 2:12).

Teoksen raamatullisena aiheena on Jeesuksen ja samarialaisen naisen tapaaminen Sykarin kaivolla (Joh. 4).

Pidän henkilökohtaisesti reliefin aiheesta. Siinä ylitetään monia tuon aikakauden korkeita muureja: mies ja nainen samassa kohtaamisessa, kaksi eri uskontoa (juutalaisuus / samarialaisuus), kaksi riitaantunutta etnistä ryhmää. Jeesus rikkoi rajoja. Tämä hämmästytti myös samarialaista naista: "Sinähän olet juutalainen, kuinka sinä pyydät juotavaa samarialaiselta naiselta?" Juutalaiset eivät näet ole missään tekemisissä samarialaisten kanssa."

Uudessa testamentissa ymmärrettiin oikein Jeesuksen rajoja rikkonut missio. Hän yhdisti pakanat ja juutalaiset samaan Jumalan perheväkeen: "Kristus on meidän rauhamme. Hän on tehnyt nämä kaksi ihmisryhmää yhdeksi ja kuolemallaan hajottanut niitä erottaneen vihollisuuden muurin... Hän on avannut meille molemmille pääsyn Isän luo yhden ja saman Hengen johdattamina. Te ette siis enää ole vieraita ja muukalaisia, vaan kuulutte Jumalan perheeseen, samaan kansaan kuin pyhät" (Ef. 2:14-).

Aihe on hyvin ajankohtainen tämän päivän Suomessa. Eri uskonnot ja kulttuurit kohtaavat. On suorastaan kohtalonkysymys, miten etenemme näissä asioissa, minkä lähestymistavan otamme? Eikä vain Suomen, vain koko maailman osalta. Yhdistämmekö vai erotammeko ihmisiä?

Puureliefi tukee Toivakan seurakunnan linjaa - haluamme edistää vuorovaikutusta erilaisten ihmisten välillä. Tahdomme olla murskaamassa ennakkoluuloja, vihollisuuden ja pelon muureja. Kaikki kaipaamme elämän vettä, rauhaa ja iloa elämäämme. Kokoonnumme saman kaivon äärelle. Teemme sen ennemminkin ihmetellen ja kysellen kuin "kaiken" tietäen. Silloin, vain silloin, saattaa käydä niin, että muutkin pysähtyvät ja liittyvät joukkoomme. 

Rukoilemme yhdessä: "Herra, anna meille ikuisen elämän vettä!"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti