5.9.2016

Johdantosanat - 6. sunnuntai pääsiäisestä / kaatuneitten muistopäivä


Tänään Toivakan kirkko saa toimia samaisena yläsalina, jossa ensimmäiset opetuslapset odottivat Pyhän Hengen vuodatusta. Emme siis vain muistele sitä, mitä joskus historiassa on tapahtunut, vaan elämme sen seurakuntana yhä uudelleen. Tarvitsemme Pyhän Hengen läsnäoloa joka ikinen päivä, ei vain kerran tai silloin tällöin. Pyhä Henki uudistaa, rohkaisee ja valaisee sydämemme. Sen kautta säilytämme elävänä tärkeimmän aarteemme, uskomme Jeesuksen Kristukseen, joka tuo meille ikuisen elämän: ”Tämä aarre on meillä saviastioissa, jotta nähtäisiin tuon valtavan voiman olevan peräisin Jumalasta eikä meistä itsestämme.”

Jotta Jumala ja hänen henkensä voisi tehdä meissä työtään, tarvitsemme hänen armovälineitään. Hänen sanansa, ehtoollisensa ja yhteinen rukous ylläpitävät ja vahvistavat uskoamme. Saamme voimaa yhteisestä uskostamme. Jumalalta kysymme neuvoa ja johdatusta elämäämme. Hän virvoittaa, lohduttaa ja tarjoaa meille anteeksiantoaan Poikansa Jeesuksen Kristuksen tähden. Siksi tunnustakaamme hänelle, rakkaalle taivaan Isällemme, syntimme avoimesti yhteen ääneen näin rukoillen:

----
Rakkaat seurakuntalaiset. Helluntai on viikonpäästä. Silloin juhlistamme Pyhän Hengen lahjaa ja seurakunnan syntymäpäivää. Pyhä Henki luo yhteyden taivaaseen astuneen Herran Jeesuksen ja seurakunnan välille. Kun pysymme Jeesuksessa, pysymme Jumalassa. Kun pysymme seurakunnassa, elämme kaikkien Jumalan lahjojen alla. 

Vietämme tänään myös kaatuneitten muistopäivää. Siinäkin on kyse yhteydestä. Heidän muistonsa elää, jotka antoivat henkensä puolustaessaan isänmaatamme. Kristittyjen yhteys kantaa yli kuolemanrajan. Alttarikaide on puoliympyrä vain näennäisesti, sillä sen toinen puoli on olemassa, se on vain meiltä näkymättömissä. Voittanut seurakunta on läsnä. Tätä kautta meillä on heihin yhteys. Ehtoolliselle kokoontuu sekä näkyvä että näkymätön seurakunta. Uskomme, että kerran taivaassa olemme kaikki yhtä ja samaa voittanutta seurakuntaa. 

Koska Herra asuu korkeudessa ja pyhyydessä, olemme luonnostamme hänestä kaukana. Hän on kuitenkin lähellä niitä, jotka häntä etsivät. Koska olemme tulleet hänen eteensä, tunnustakaamme hänelle syntimme ja syyllisyytemme yhteen ääneen näin rukoillen:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti