6.9.2016

Johdantosanat - palmusunnuntai


Jos ei ole likaa, ei tarvita pesuainettakaan. Oletko pannut merkille, kuinka helposti vaatteet likaantuvat. Vaikka yrittäisi kuinka varoa, ne tulevat aina vähitellen likaisiksi. Onneksi vaatteet voi pestä puhtaiksi. Elämässä eivät kuitenkaan likaannu vain vaatteet. Myöskin ihmisen sydämeen ja omaantuntoon voi tulla tahroja. Niitä tulee sinne silloin, kun me sanomme toisille pahoja sanoja ja teemme vääriä tekoja.
Me ihmiset emme pysty pesemään sydämiä. Mutta taivaan Isä voi. Raamatussa taivaan Isä lupaa näin: »Vaikka teidän syntinne ovat veren punaiset, ne tulevat valkeiksi kuin lumi. Vaikka ne ovat purppuranpunaiset, ne tulevat valkeiksi kuin puhdas villa.» Hän pesee sydämemme puhtaaksi, kun me tunnustamme hänelle väärät tekomme ja pyydämme niitä anteeksi Jeesuksen nimessä. Tunnustamme nyt hänelle syntimme.

---
Apostoli Paavali kirjoittaa päivän epistolassa: ”Olkoon teillä sellainen mieli, joka Kristuksella Jeesuksella oli.”

Tässä on paastonajan kristitylle valtava haaste. Sana kehottaa meitä kilvoittelemaan, jotta voisimme omistaa Kristuksen kaltaisen mielen. 

Herramme eli toisia ihmisiä varten – hän oli täydellisen epäitsekäs. Hän oli sydämeltään nöyrä. Hän etsi kadonneita, paransi sairaita, kuunteli ja opetti. Hän oli kuuliainen taivaan Isälle loppuun asti. Hän uhrasi itsensä, jotta toiset saisivat elää ikuisesti.

Tässä meille esimerkkiä kristittynä elämiseen. Kun nykyinen maailmanmeno tarjoaa roppakaupalla itsekkyyttä, egoismia, ahneutta ja piittaamattomuutta, me tahdomme toimia toisin. Jeesuksen esimerkki on meille paras mahdollinen peili. Sen valossa voimme päätellä, mikä on pielessä omassa elämässämme ja tässä maailmassa. Teemme parannusta, kun kuva on vääristynyt. Paras ohjaajamme on Pyhä Henki, jonka kautta meillä kristityillä on jo Kristuksen mieli. Jeesus on meissä, me olemme hänessä. Tätä Hengen yhteyttä olemme tulleet kirkkoon hoitamaan.

Tämä aika muistuttaa meitä Vapahtajamme kärsimystiestä, piinaviikko on alkanut. Ristin varjo näkyy jo Golgatalla, se muistuttaa että syntiemme tähden myös me olemme syypäät Vapahtajamme kuolemaan. Saamme tunnustaa myös sen, ettemme ole useinkaan tavoitelleet Kristuksen mieltä, emmekä eläneet niin kuin hänen seuraajiensa kuuluisi. Kiitollisina Jumalan armosta saamme kuitenkin turvautua hänen sovitustyöhönsä, tunnustaa lankeemuksemme ja laiminlyöntimme. Teemme tämän yhteen ääneen näin sanoen:

---
”Valmistakaa Jeesukselle tie tasaiseksi, aukaiskaa portit Vapahtajalle!

Näin lapsemme äsken hienosti lauloivat ja esittivät. Kiitos siitä heille!

Tänä palmusunnuntaina tahdomme tehdä juuri näiden laulun sanojen mukaan:
Tasoitamme tietä Jeesukselle, että hän voisi tulla pääsiäisenä sydämiimme. Raivaamme aikaa askareiltamme ja töiltämme, että voisimme olla enemmän Jeesuksen, parhaan ystävämme kanssa. Iloiten avaamme kotiemme portit, että Vapahtaja voisi tulla luoksemme. Tervehdimme häntä oksin ja iloisin mielin – usko Jeesukseen on iloinen asia.    
Samalla kun iloitsemme pääsiäisen sanomasta, niin muistamme sen kärsimyksen,
jonka Jeesus edestämme koki. Ymmärrämme, että Jeesus kuoli meidän kaikkien syntien puolesta, sinun ja minun. Siksi saammekin turvautua hänen sovitustyöhönsä ja tunnustaa Taivaan Isälle kaikki virheemme ja väärät tekomme näin sanoen:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti