30.6.2016

Hartauskirjoitus - Kolmiyhteinen Jumala (PaikallisUutiset 6.6.2012)


Jumalan Kolminaisuuden kieltäminen vaarantaa pelastuksesi, Jumalan Kolminaisuuden ymmärtäminen vaarantaa mielenterveytesi.” 

Näin on sanonut Martti Luther. Hänen näkemyksensä kertoo paljon: kolminaisuusoppi on kristinuskon ydintä, mutta samalla sitä on mahdotonta ihmisjärjellä ymmärtää. Siitä tulee puhua, mutta tilaa on jätettävä salaisuudelle.

Jumala on yksi. Hän toimii Isänä, Poikana ja Pyhä Henkenä. Luojana, Lunastajana ja Pyhittäjänä. Isänä Jumala on luonut kaiken ja pitää yllä luomakuntaa, Poikana hän on tullut Jeesuksessa kaltaiseksemme pelastamaan meidät ja Pyhänä Henkenä hän on läsnä keskellämme yhdistääkseen meidät Poikaan ja Isään. 

Emme voi täydellisesti tavoittaa Jumalaa sanoillamme tai opeillamme. Tavoitamme hänet ainoastaan hänen tekojensa kautta. Kolminaisuus ei ole suoraa kuvausta Jumalasta vaan ennen kaikkea ilmausta hänen hyvistä töistään. 

Toivottavasti saamme kesällä nauttia auringonpaisteesta ja virvoittavista lähteistä. Niistä löytyy myös vertauskuvat kuvaamaan Kolmiyhteistä Jumalaa. 

Jumala on aurinko...” (Ps 84:12). Auringosta lähtee valoa ja säteitä. Valoa ei voi erottaa säteistä eikä kumpaakaan auringosta. Samoin Jumala lämmittää meitä yhtenä Jumalana: Isänä, Poikana ja Pyhänä Henkenä. 

Virraksi paisuu viisauden lähde...” (Snl 18:4). Jäätyneessä kaivossa, virtaavassa vedessä ja vesihöyryssä on kaikissa samaa vettä mutta eri olomuodoissa. Niitä ei voi erottaa toisistaan, alkuperä on sama. Näin tänäkin suvena Jumalan armo virtailee luoksemme luomakunnassa, uskossa Vapahtajaan ja Pyhän Hengen yhteydessä seurakunnassa.

Kumpikaan vertauskuvista ei vastaa Kolmiyhteistä Jumalaa sellaisenaan. Tällaista vertausta ei maanpäältä löydykään! Saamme kuitenkin tutkailla ja kiittää Jumalaa hänen ihmeellisistä teoistaan. Sanassaan, Raamatussa, hän on kertonut meille itsestään riittävästi. Olemme joka tapauksessa nöyriä hänen suuruutensa edessä. John Wesley on sanonut: ”Tuokaa ensiksi luokseni kastemato joka ymmärtää ihmistä, sitten lupaan tuoda teille ihmisen joka ymmärtää Kolmiyhteistä Jumalaa.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti