28.6.2016

Taivasten valtakunnan rytmi (Uutis-Jousi 15.2.2009)


Klik! – näin on lasku nettipankissa suoritettu. Naps! – kuva tallentuu digikameran muistikortille ja on heti valmis katseltavaksi. Boom! – maa järisee jossain kaukana ja tieto siitä kiirii ympäri maailman sekunneissa.  

Tätähän nykyinen elämänmenomme pitkälti on: asiat tapahtuvat nopeasti ja vaivattomasti. Olemme jo tottuneet siihen, että näin on. Niinpä kärsivällisyys alkaa jossain määrin olla katoava luonnonvara. Hitautta ei juuri arvosteta. Päällisin puolin vaatimaton jää pakostakin näyttävyyden ja kimalluksen alle. Tulosta pitää tulla nopeasti ja vielä mieluusti kaikella komeudella ryyditettynä.

Mutta niin hyviä kuin nopeus ja vaivattomuus ovatkin monessa suhteessa, niin tuleeko niitä soveltaa jokaiseen elämän osa-alueeseen? Onko hengellisyydenkin alistuttava kiivaan elämänrytmin alaisuuteen?

Päivän evankeliumissa Jeesus tarjoaa täysin toisenlaisen kuvan. Hänellä on virkistävä vaihtoehto aikamme minulle-heti-tässä-ja-nyt –kulttuurille. Hän kertoo taivasten valtakunnasta, jossa vallitsee hidas kasvu ja eräänlainen näkymättömyys. 

Taivasten valtakunta ei ole komeaa pintakiiltoa, vaan vaatimattomuuteen kätkeytyvää maltillista kasvuprosessia. Tulos ei näy yhdessä yössä: pieni sinapinsiemen kasvaa hiljaa puuksi, jonka oksille taivaan linnut tulevat lopulta pesimään. Elämän salaisuus kätkeytyy kaiken kantavaan ytimeen, vaikkei sitä voi muusta kokonaisuudesta enää kunnolla erottaakaan: pieni määrä hapatetta sekoittuu kolmeen vakalliseen jauhoja, hapattaen lopulta koko taikinan.

Näillä vertauksillaan Jeesus opettaa, että taivasten valtakunta etenee hitaasti mutta varmasti. Maltti on valttia uskonasioissa. Jumalan valtakunta on jatkuvasti elämässämme läsnä, vaikkemme sitä aina ymmärräkään. Jos siis tuskailet sen kanssa, missä on Jumala ja hänen valtakuntansa, niin anna hänen työlleen aikaan. Jos se ei tunnu tällä hetkellä elämässäsi, niin voit silti luottaa siihen, että hapatteen tavoin se on kätkettynä sisimpääsi. Hänen valtakuntansa on yllätyksiä täynnä!

Yhdessä muodostamme puun, joka on paljon suurempi ja monioksaisempi kuin osaamme arvata. Taivasten valtakunnan sanoma leviää yhä hapatteen tavoin kaikkialle maailmaan. Sen sanoma antaa elämälle sen todellisen maun. Aivan kuten hyvän ruisleivän maku lähtee sen juuresta, niin onnellinen elämä lähtee armosta ja rakkaudesta, jotka ovat Jumalan parhaimmat reseptit hänen vaalimalle ihmiskunnalleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti