27.6.2016

Homofobia, Orlandon tragedia ja Raamattu (Kotimaa 16.6.2016)


"Jos mies makaa miehen kanssa niin kuin naisen kanssa maataan, he ovat molemmat tehneet kauhistuttavan teon ja heidät on surmattava. He ovat itse ansainneet kuolemansa" (3 Moos 20:13). 

Tähän kohtaan vedoten eräs arizonalainen baptistipastori iloitsi Orlandossa tapahtuneesta joukkomurhasta: 50 pedofiiliä vähemmän, hyvä!  Kaveri kehtasi vielä päättää videosaarnansa  sanoihin: "Have a great day and God bless you!"

Vastenmielistä. Hirvittävää.  

Mutta kaikessa kauheudessaan jokseenkin loogista. Jos haluat pitää kiinni kirjaimellisesta raamatuntulkinnasta, ehkä näin pitääkin ajatella. Kun siellä kerran noin sanotaan, sittenhän se on Jumalan sanaa ja sitä toteltava. Valtion pitäisi suorastaan huolehtia homoseksuaalien tappamisesta, kuten pastori ehdottaa.

Tämä kauhea ajatuskulku osoittaa sen, ettei Raamattua voi tulkita kirjaimellisesti ja siellä on kohtia, jotka sopisivat paremmin Perkeleen suuhun kuin Jumalan.  Niissä on vahvasti saviastian makua, koska ne sijoittuvat aikakauteen, jolloin ihmisoikeudet olivat mitä olivat – tai niin, noh – niitä ei ollut. Ei silloin erilaisuutta suvaittu, ei aivokemiaa ymmärretty. Tai puhuttiin jostain muusta kuin nykyisin aikuisten ihmisten välillä. En suostu palvelemaan sellaista Jumalaa, joka olisi koskaan lausunut mainitut Mooseksen kirjan sanat. En tunne sellaista Jumalaa. Ajattelen arkkipiispa Desmond Tutun tavoin: Jos taivas on homofobinen, käännyn taivaanporteilla kannoillani ja otan mieluummin toisen suunnan.         

Kristus. Rakkaus. Rauha. Jos Raamatussa on kohtia, jotka sotivat näitä arvoja vastaan, ne voi heittää suoraan romukoppaan. Jumalan sanaa tulee lukea Kristus-keskeisesti. Silloin Pyhän kirjan kauneusvirheet voi antaa anteeksi ja ymmärtää, että se on ihmisten kirjoittama. Mooseksen ja kumppaneiden oli vaikeaa löytää Jumalan tahto, sitä se on meillekin. Välillä mennään metsään. Sellaiset harhailut pitää yhdessä oikaista! 

Kristillinen usko koostuu hyvistä ajatuksista, rukouksesta. Mutta se on ennen kaikkea toimintaa. Kirjoitan tämän, koska haluan toimia sellaisen arvopohjan eteen, jossa vastustetaan väkivaltaa ja alistamista kaikissa muodoissa. Ja yksi pahimmista muodoista on sellaista, jossa kammottavat teot oikeutetaan itsensä Jumalan sanalla.  

”Rakkaus ei tee lähimmäiselle mitään pahaa. Näin rakkaus toteuttaa koko lain” (Room 13:10).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti