30.6.2016

Hartauskirjoitus - Minun aikani ovat sinun kädessäsi (Uutis-Jousi 31.10.2010)


Viime yönä kelloja siirrettiin tunti taaksepäin, olemme palanneet takaisin normaaliaikaan. Vaikka voimme tällä yhteisellä sopimuksella muuttaa ajankulkua hetkellisesti, tosiasiassa se on mahdotonta. Aikaa ei voida pysäyttää eikä muuttaa. Emme voi palata ajassa takaisin eikä kukaan kykene tarkalleen ennustamaan tulevaa. Siksi olemme monessa mielessä ajan armoilla.

Raamatussa sanotaan: "Minun aikani ovat sinun kädessäsi” (Ps. 31:16). Toisin sanoen Psalmin kirjoittaja toteaa aikansa olevan täydellisesti Jumalan kädessä. Hän ei ole ajan armoilla, vaan Kaikkivaltiaan.

Martti Luther on kirjoittanut samasta raamatunkohdasta seuraavaa: ”… se merkitsee, että aikani, toisin sanoen, koko elämäni, kaikki päiväni, tuntini ja silmänräpäykseni ovat Jumalan käsissä. Aivan niin kuin kirjoittaja tahtoisi sanoa: Terveyteni, sairauteni, onneni ja onnettomuuteni, elämäni ja kuolemani, iloni ja suruni, kaikki on sinun kädessäsi, niin kuin kokemuskin todistaa. Kun me toivomme olevamme terveitä, iloisia ja tyytyväisiä, niin asettaa Jumala usein niin, että saamme kokea päinvastaista.”

Kun nyt olemme siirtäneet kelloja taaksepäin, on terveellisestä pohtia, kenen kädessä kunkin oma aika on. Olemmeko ajan, kiireen ja aikapulan armoilla? Luotammeko liian sokeasti siihen, että voimme itse vaikuttaa päiviemme määrään tai siihen, mitä aika tuo tullessaan? Vai osaammeko jättää elämämme ja aikamme turvallisimpiin mahdollisiin käsiin, Jumalan käsiin?

Kristittynä pitäisi olla helpompaa elää ajassa, joka on täynnä sekamelskaa, epävarmuutta, arvottomuutta ja itsekkyyttä. Tämä siksi, koska kristitty voi luottaa, että hänen elämänsä on jo ennalta nähty. Ei tarvitse turhaan hätäillä: ”Sinun silmäsi näkivät minut jo idullani, sinun kirjaasi on kaikki kirjoitettu. Ennen kuin olin elänyt päivääkään, olivat kaikki päiväni jo luodut” (Ps. 139:16).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti