30.6.2016

Hartauskirjoitus - Velkakriisistä vapauteen (Uutis-Jousi 7.8.2011)


Kreikan velkaongelma, velkatakuut, Yhdysvaltojen velkakatto. Maailma hukkuu velkaan. Olemme keskellä globaalia velkakriisiä. Valtioiden, yritysten ja yksityisten holtiton tuhlaaminen on tähän johtanut. Menoja joudutaan nyt kiristämään. Samalla velkakriisi kurjistaa miljoonien ihmisten elämää.

Jo vuosituhansia sitten osattiin varoittaa tällaisesta velkakriisistä. Valitettavasti näitä ohjeita ei ole kuunneltu. Mutta vielä ei ole liian myöhäistä vaihtaa suuntaa. Ottakaamme vaarin vanhasta Jeesus Sirakin pojan ohjeesta: ”Älä ylen määrin hae iloasi nautinnoista – niistä joutuu maksamaan kalliin hinnan. Älä köyhdytä itseäsi juhlimalla velkarahalla, kun kukkarosi on tyhjää täynnä. Siinä virität itse itsellesi ansan” (Sir 18:32–33).

Kristityn tulisi hoitaa taloudelliset asiansa vastuullisesti. Rakkauden velka on ainoa, jota saa olla reilusti: ”Älkää olko kenellekään mitään velkaa, paitsi että rakastatte toisianne” (Rm 13:8).

Maalliset velat on mahdollista hoitaa, suuretkin. Mutta yksi velka on sellainen mitä ei omin voimin voi maksaa: syntivelka. Kun teen syntiä, vahingoitan sillä lähimmäistäni ja itseäni. Tällä tavalla jään velkaa Jumalalle. Jos Jumala ei armahda, edessä on ikuinen velkavankeus. 

Onneksi tämä velkamme on maksettu. Sen on tehnyt puolestamme Jeesus Kristus. Plussan muotoinen Golgatan risti on kääntänyt velkatilimme positiiviseksi: ”Maksettu on velkani mun. Ylistys olkoon Ristiinnaulitun.” Velkavankeutemme on poissa, kurjuus on historiaa! 

Kun ymmärrämme, miten paljon syntiemme maksu vaati – Jumalan Pojan kuoleman – emme voi suhtautua kevyesti sen tuomaan vapauteen. Kun synnin velkataakka on nostettu pois, varomme joutumasta uudelleen velkaorjuuteen. Tahdomme elää niin kuin vapaiden Jumalan lasten kuuluu: ”Mitä siis sanomme? Onko meidän pysyttävä synnissä, että armo suureksi tulisi? Pois se! Me, jotka olemme kuolleet pois synnistä, kuinka me vielä eläisimme siinä?” (Rm 6:1-2). 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti