30.6.2016

Hartauskirjoitus - Katoava ja katoamaton glooria (Uutis-Jousi 17.4.2011)


Tänä iltana tarjotaan glooriaa 200 vastavalitulle kansanedustajalle ja heidän puolueilleen. Voittajat hymyilevät kilpaa, häviäjät nielevät tappion karvasta kalkkia. Kansakunnan katseet ovat nauliintuneet tuloslähetysten pariin – ketkä ovat Suomen vallankahvassa seuraavat neljä vuotta?

Myös Jeesukselle tarjottiin kunniaa ja valtaa, kun hän ratsasti palmusunnuntaina Jerusalemiin. Hänet otettiin vastaan kuninkaana, Messiaana. Jeesus salli nämä eleet, vaikka hän tiedosti oman tiensä olevan varsin erilainen kuin ihmisten odottama. Hänen matkansa veisi kohti kärsimystä ja kuolemaa, ei kuninkaan palatsiin. Hurraa-huudot ja palmunlehvät olivat vaihtumassa pilkkaan ja ruoskaniskuihin. Alkumatkan Via Glorian tilalle tuli Via Dolorosa, kärsimysten tie. Kuningas alensi itsensä. Tästä juontaa nimensä palmusunnuntain kirkollinen aihe: Kunnian kuninkaan alennustie.

”Vain voittajat muistetaan”, sanotaan. Tämän totuuden saa totea nahoissaan yksi sun toinen poliitikko tänä iltana. Kansan suosio on katoavaista. Sen tiesi myös mies Nasaretista: ”Suosio satojen ihmisten vaihtuu jo syytökseen” (virsi 15).

Kenties joku puolueenjohtaja rohkenee ottaa reilusti syyt niskoilleen vaalitappiosta. Rohkenen kuitenkin tätä epäillä. Joka tapauksessa Jeesus teki näin: hän otti kantaakseen ihmisten synnit. Hän teki nöyrästi sen, mitä hänen kuului. Tehtävä oli tärkeämpi kuin oma tahto: ”Mutta älköön toteutuko minun tahtoni, vaan sinun” (Lk 22:42).

Tänään alkaa hiljainen viikko. Se kutsuu hiljaisuuteen ja etsimään pääsiäisen sanomaa. Pintapuolinen glooria kiinnosti jerusalemilaisia. Samoin Via Dolorosa sai uteliaat pällistelemään kärsivää Vapahtajaa. Mutta ristin juurelle jäi aniharva uskollinen. Tappion vaihtumista voitoksi ei monikaan huomannut. Tyhjä hauta jäi löytämättä, pääsiäisen ilo kokematta.

Vaalihumun keskellä meiltä kysytään samaa: kuka jaksaa kulkea pääsiäisen tien loppuun saakka? Katoava ihmisten glooria vai Jumalan katoamaton? Tappio vai voitto?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti