30.6.2016

Toivakan seurakunnalle testamenttilahjoitus (PaikallisUutiset 16.12.2015)


Toivakan seurakunta on saanut merkittävän testamenttilahjoituksen. Seurakunnalle on lahjoitettu yli 30 hehtaarin metsätila Toivakasta, joka on perunkirja-arvoltaan 137 000 euroa. Lahjoitus on saanut lainvoiman.

Kirkkoherra Panu Partanen kommentoi uutista:

"Lahjoitus pistää mielen kiitolliseksi ja nöyräksi. Testamentti tuli edesmenneeltä seurakuntalaiseltamme. Ihastelen lahjoittajan avaraa sydäntä. Kovalla työllä ja säästäväisyydellä hankittu omaisuus saa nyt auttaa sitä yhteisöä, johon hän itse kuului ja jonka toiminnan hän koki tärkeäksi. Tämä on yksi tapa rakastaa seurakuntaa. Arvostan tätä lahjoitusta suuresti, etenkin kun tunsin lahjoittajan henkilökohtaisesti. Teko on ollut minulle väkevä saarna metsien keskeltä ja veteraanisukupolvelta. Lahjoittajan muisto elää ja huomioimme sen, vaikka perikunnan pyynnöstä emme julkaise hänen nimeään." 

"Tulevaisuudessa tällaisilla lahjoituksilla on entistä merkittävämpi rooli seurakuntien resurssien pienentyessä. Nytkin lahjoitus on Toivakan seurakunnalle merkittävä, olemme kamppailleet tiukan talouden kanssa vuosikausia. Yhtenä osana testamentti keventää paineita. Ensi vuoden talousarvio näyttää noin 30 000 euroa alijäämäiseltä. Aiempina vuosina olemme kuitenkin lopulta päässeet positiiviseen tulokseen, näin näyttäisi käyvän tänä vuonna ja uskon niin tapahtuvan myös ensi vuonna. Terveeseen huoleen syytä tietenkin on, mutta se ei saa lamaannuttaa."

"Olennaista on elävä toiminta, joka ei ole pelkästään rahasta kiinni. Olemme Toivakassa olleet luovia ja kehitelleet kaikkea uutta sekä saaneet seurakuntalaiset mukaan. Meillä on loistavat työntekijät ja luottamushenkilöt, lämpimät ja ennakkoluulottomat seurakuntalaiset. Väittäisin, että toimintamme kilpailee määrällisesti ja laadullisesti monen suuremmankin seurakunnan kanssa vähintään tasapäin."

"Olemme myös Somessa suuri seurakunta. Seurakunnan väkiluku on alle 1900 henkilöä, mutta seuraajia Facebookissa lähes 700. Se on Suomen top-kympissä kaikki seurakunnat huomioiden, kova saavutus. Vaikutamme kokoomme nähden hyvin paljon.”

”Toivakan seurakunnassa kehitetään jumalanpalveluselämää seurakuntalaislähtöisemmäksi. Tämä tarkoittaa ponnistamista ruohonjuuritasolta: seurakuntalaisten lahjoista ja osallistumisesta käsin. Vuonna 2016 perustetaan jumalanpalvelusryhmiä, joissa työntekijät, luottamushenkilöt ja muut seurakuntalaiset suunnittelevat ja toteuttavat messuja yhdessä. Näin messuista tulee rikkaampia ja omakohtaisempia, yhteisöllisyys kasvaa. Ympäri Suomen kuuluu rohkaisevia esimerkkejä siitä, miten koko seurakunnan ilme on muuttunut, kun jumalanpalvelusta on avattu entistä suuremmalle seurakuntalaisjoukolle.”

”Lapuan hiippakunta on hankkinut käyttöönsä Jäsen 360 -tutkimusdatan. Sen avulla on mahdollista tutkia, miten toivakkalaiset suhtautuvat kirkkoon ja sen arvoihin. Kun tiedämme lisää paikkakuntamme väestön asenteista ja arvoista, toimintaa voidaan kehittää ja ohjata. Jäämme suurella mielenkiinnolla odottamaan, mitä aineistosta löytyy ja mikä on sen pohjalta nousevan koulutuksen anti. ”

”Kaiken kaikkiaan elämme haasteellisia mutta mielenkiintoisia aikoja. En voisi kuvitella hienompaa paikkaa olla vaikuttamassa ja tekemässä yhdessä kuin Toivakan seurakunnassa ja sen kirkkoherrana”, Panu Partanen kiitollisena päättää.

2 kommenttia:

  1. Nämä testamenttilahjoitukset ovat kyllä yhteisöille ja järjestöille, niin kuin seurakunnillekin pelastus. Meidän työpaikka teki viime jouluna yrityslahjoituksen Pelastusarmeijalle. Mukava olla mukana tekemässä hyvää.

    VastaaPoista
  2. Kyllä, nämä testamentit ovat arvokkaita ja tulevat olemaan sitä entistä enemmän, kun muut toiminnan tulot vähenevät. Toivottavasti ihmiset muistaisivat jatkossa tämän tavan tukea hyviä tahoja - varoillamme voi tehdä hyvää vielä pitkään vaikka aika meistä jättää. Kiitos, jatketaan hyvän tekemistä!

    VastaaPoista