30.6.2016

JIPPU Toivakassa - Miten pieni seurakunta kykenee monipuoliseen konserttitarjontaan? (30.1.2014)


Ajoittain joku on ihmetellyt, miten pieni Toivakan seurakunta kykenee monipuoliseen ja säännölliseen tapahtumatarjontaan. Se ei juurikaan kalpene verrattuna moneen suurempaankaan seurakuntaan. Tämä on toteutunut varsinkin konserttien osalta. Listaan tässä muutamia ajatuksiani siitä, mistä tämä juontuu. 

Menestysreseptiä toivakkalaisittain: 

- Verkottuminen. Monilla esiintyjistä on aiempia linkkejä työntekijöihin ja seurakuntalaisiin. Tältä pohjalta on luonteva suunnitella keikkoja. Pääosassa on osapuolten asenne ja halu saada konsertti onnistumaan. Lähetystymistapa ei ole ongelmakeskeinen, vaan ratkaisukeskeinen. Pieni on ketterä: samat ihmiset päättävät ja tekevät, homma ei jää rattaisiin pyörimään. Parhaimmillaan konsertti on varattu ja sovittu minuuteissa. Sähköiset kalenterit auttavat toiminnassa ja tiedotuksessa. 

- Konserttitarjouksiin tarttuminen. Konsertteja tarjotaan aika paljon mm. sähköpostitse. Vastaamme poikkeuksetta tarjouksiin, myös kielteisesti, mutta joka tapauksessa vastaamme. Monissa tapauksissa pikainen ja asiallinen vastaus antaa esiintyjälle kokemuksen seurakunnasta, joka tahtoo heidät vieraakseen.

- Lippuriski. Esiintyjät tulevat pääosin omalla lippuriskillään. Emme juurikaan maksa esiintyjille esiintymiskorvauksia tai kulukorvauksia budjettirahoista. Seurakunnan kuluiksi jäävät tiloista aiheutuvat kulut. Työntekijät toimivat joko "työajattomasti" tai vapaaehtoisvoimin. Näin hyviä esiintyjiä saadaan pienin kuluin. Kun tapahtuma toteutetaan yhteistyössä (osa lipputuloista seurakunnalle ja/tai seurakunnan puheenvuoro = selkeästi seurakunnan omaa toimintaa), molemmat osapuolet hyötyvät. Seurakunta käyttää myös tarpeen mukaan sponsoreita.   

- Viestintä, Some ja yhteistyö. Toivakan seurakunta on kokoonsa nähden viestinyt konserteistaan voimakkaasti: Some, PaikallisUutiset, Keskisuomalainen, nettisivut, julisteet, sähköpostiketjut, flyerit jne. Kun esiintyjille voi vakuuttaa, että väkeä saadaan liikkeelle, he tulevat helpommin. Monesti esiintyjät ovat ihmetelleet sitä, miten paljon väkeä on tullut paikalle. Monissa suuremmissa seurakunnissa on vähemmän kuulijoita, tosin osittain johtuen tarjonnan paljoudesta. Se ei kuitenkaan selitä kaikkea. Teemme paljon yhteistyötä myös helluntaiseurakunnan, Eläkeliiton, Jyväskylän kesän, Leijonien, Veteraanien (Korsupartio), kunnan kulttuuri-ja sivistystoimen ja muiden järjestöjen kanssa. Se tuo tilaisuuksia seurakuntaan. Seurakunnan aktiivinen toiminta on huomattu jopa laajemminkin, yli rovastikunta- ja hiippakuntarajojen. 

- Työntekijät ja seurakuntalaiset. Omista joukoista löytyy osaamista ja intoa konserttien järjestämiseen. Teemme mainontaa ja vastaamme tapahtumajärjestelyistä. Oheispalvelut, kuten kahvitus, onnistuvat (mm. lähetysnaiset). Olemme ketteriä ja nopeita. On seurakuntalaisia, joille voi delegoida tapahtumavastuuta, joko osittain tai kokonaan. Eri ikäluokat ovat olleet kiitettävästi mukana. Nuoret ovat myös mukana. Olemme toki vasta oppimassa, mutta kyllä meiltä jo jonkinlainen event-osaaminen löytyy. 

- Osallistuttaminen & palaute. Konsertteja ja tapahtumia yritetään järjestää niin, että ne nivoutuvat luontevasti esimerkiksi rippikouluun tai vaikkapa piispantarkastukseen. Konsertit eivät ole ainoastaan irrallisia kokonaisuuksia, vaan ne kuuluvat seurakunnan toimintaan. Konserttien kristillisestä annista pidetään huolta. Ihmisiä motivoidaan osallistumaan. Tapahtumasta pyritään myös kiittämään jälkikäteen artisteja ja seurakuntalaisia. Kolehtituotot ilmoitetaan Somessa ja kirkollisissa. Mahdollisuuksien mukaan julkaisemme konsertista kuvamateriaalia. Sana kiertää. Olemme toiminnastamme terveellä tavalla ylpeitä. 

---

Olemme kiitollisia hyvästä yhteistyöstä artistien, median ja eri yhteistyökumppaneiden kanssa. Kiitollisesti ajattelemme kaikkia seurakuntalaisia, jotka ovat mukana osallistuen niin monin eri tavoin. Tämä kaikki rakentaa seurakuntaa: sisältä ulospäin, alhaalta ylöspäin. Tällainen kehitys on kestävää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti