30.6.2016

Hartauskirjoitus - Vääriä tuomioita (Uutis-Jousi 11.7.2010)


Tänään pelataan Etelä-Afrikassa jalkapallon MM-kisojen finaali. Sadat miljoonat ihmiset seuraavat tätä suurtapahtumaa televisioiden välityksellä. Toivottavasti ottelu pelataan rehdisti ja levottomuuksilta vältytään myös katsomoissa. Paras joukkue voittakoon!

Käydyissä MM-kisoissa ei ole puhuttu ainoastaan hienoista maaleista, vaan myös inhimillisistä virheistä. Erotuomareiden virheet ovat olleet ajoittain pääosassa. Videohidastukset ovat osoittaneet, että monia vääriä tuomioita on jaettu. Ihmissilmä ei kerta kaikkiaan ehdi huomaamaan jokaista virhettä tai paitsiota.

Valitettavasti inhimilliset erheet eivät rajoitu pelkästään jalkapalloilun vihreälle veralle. Vääriä tuomioita jaetaan tuon tuostakin. Oikeudenmukaisuus ei aina toteudu arjessa tai edes tuomioistuimissa. Tuntuu siltä, että päivän raamatullinen ohje on paikoin miltei tuntematon: ”Älkää oikeutta jakaessanne tehkö vääryyttä. Älä ole puolueellinen köyhän hyväksi, mutta älä myöskään suosi mahtavaa, vaan ole lähimmäisesi tuomarina oikeudenmukainen” (3 Moos 19:15).

Jos kohtaamme epäoikeudenmukaisuutta, se harmittaa. Vähemmän ehkä urheilussa, mutta sitäkin enemmän elämän suurissa kysymyksissä. Pahimmillaan väärät tuomiot voivat jopa pilata ihmiselämän. Siksi on lohdullista ajatella, että on olemassa edes yksi taho, joka ei tee koskaan virheitä. On olemassa yksi tuomari, joka tuomitsee joka ikinen kerta oikein. Hän on kolmiyhteinen Jumalamme.

Valitusvirsissä sanotaan: ”kun ihmisen oikeus vääristetään Korkeimman silmien edessä, kun langetetaan väärä tuomio -- eikö Herra sitä näe?” (3:35-36). Niin, kyllä Herra sen näkee. Hänen silmänsä ei katso toisaalle kun vääryyttä tapahtuu. Hän näkee niin pahan kuin hyvän, väärän ja oikean. Jokaisen meidän kohdalla. Mutta mikä parasta: yksikään ihminen ei ole paitsiossa hänen rakkauden katseeltaan. 

Ja loppupeleissä oikeudenmukaisuus ja -mielisyys aina palkitaan: ”Herran valvova katse kiertää koko maata, jotta hän voisi vahvistaa niitä, jotka vilpittömin sydämin palvelevat häntä” (2 Aik 16:9).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti