28.6.2016

Palmusunnuntain hartauskirjoitus (Uutis-Jousi 1.4.2007)


Palmusunnuntai aloittaa pääsiäistä edeltävän hiljaisen viikon. Sen aihe on tuttu: Jeesus ratsastaa aasilla Jerusalemiin, jossa kansanjoukko ottaa hänet riemuiten vastaan. Ihmiset laulavat hänelle iloissaan hoosiannaa, levittävät vaatteitaan tielle ja heiluttavat palmunoksia. 

Tämä riemu jää kuitenkin lyhyeksi: muutamia päiviä myöhemmin (sama?) kansanjoukko vaatii kuningastaan ristiinnaulittavaksi. Riemusaatto vaihtuu kärsimysnäytelmäksi. Tähän Jeesuksen tuskantiehen viittaa myös palmusunnuntain kirkollinen aihe ”kunnian kuninkaan alennustie”. Sen syvällisen sanoman tulisi puhutella jokaista kristittyä aina ja kaikkialla, mutta vielä erityisemmin pääsiäisen aikana.

Tuntien itämaisen mielenlaadun voi hyvin arvata, että pääsiäisviikko muistutti Jeesuksen aikana enemmänkin meluisaa viikkoa kuin hiljaista. Samaa voitanee sanoa nykymallin hiljaisesta viikosta – elämänmenossamme tuskin tapahtuu merkittävää rauhoittumista suurimman juhlamme kynnyksellä. Harvalla on kunnon aikaa hiljentyä Jumalan, itsensä ja lähimmäistensä edessä. Kansan riemuhuudot raikuvat mieluummin kevään jääkiekkoareenoilla kuin Herralle, Jeesukselle Kristukselle. Päivän evankeliumin fariseusten harmistuneet sanat Jeesuksen suosiosta tuntuvat varsin kaukaisilta ajassamme: ”Näettekö? Mikään ei auta. Koko maailma juoksee hänen perässään” (Joh 12:9).

Nykymaailma ei tosiaankaan juokse Jeesuksen ja hänen sanomansa perässä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että maailma olisi näin toimiessaan oikeassa. Päinvastoin. Siksi ympäröivään maailmanmenoon on suhtauduttava sopivalla kriittisyydellä ja sen vauhtikelkasta on uskallettava hypätä pois tarpeen niin vaatiessa. Tarvitaan breikkejä, taukoja, arjen kiireeseen. Kokeile!

Tällaisia breikkejä on kirkoissamme tarjolla runsaasti pääsiäisen aikaan. Tervetuloa hiljentymään, veisaamaan, rukoilemaan ja kuulemaan Jumalan hoitavaa sanaa. Toivottavasti pääset näin aidosti osalliseksi pääsiäisen riemusta ja ilosanomasta – Jeesus on ylösnoussut ja voittanut kuoleman vallan! Vähäinen syy kirkkoon tulemiselle ei ole myöskään Jumalalle esitettävät pyynnöt omasta ja läheistensä hyvinvoinnista sekä halu saada osansa siitä siunauksesta, jonka Herra huoneeseensa tulijoilleen antaa. 

Nämä uskollemme tärkeät asiat on oivallettu hienosti palmusunnuntain psalmissa: ”Hoosianna! Herra, anna meille apusi! Oi Herra, anna menestys! Siunattu olkoon se, joka tulee Herran nimessä. Herran huoneesta teidät siunataan” (118: 25-26). Kai viimeistään nyt olet vakuuttunut, että  pääsiäiskirkkoon kannattaa tulla! Siunattua pääsiäisen aikaa Sinulle, parahin lähimmäinen!                         

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti