28.6.2016

Vihollinen lähellä ja kaukana (Ksml 10.1.2016)


Yhteiskuntatieteessä on huomattu, että osapuolten väliset riidat ovat sitä ankarampia, mitä läheisempi suhde. Veljesriidat voivat kärjistyä tuhoisin seurauksin. Ääriesimerkkinä repivät sisällissodat.

Toisaalta kaikki ulkopuolinen pelottaa. Vierauden nimissä on käyty eniten sotia. Muukalaisviha kantaa yli sukupolvien.  

Viholliskuvat elävät lähellä ja kaukana. Näin on ollut aina.

Vaikutelma kuluneesta vuodesta on, että viholliskuvat ovat kasvaneet tai vähintään saaneet enemmän huomiota. Kansakuntamme on jakaantumassa monin mittarein. Veljesriitaa käydään armottomasti – ainakin sosiaalisessa mediassa. Ulkopuolinen on tullut lähelle, kun muukalaiset ovat muuttaneet naapuriin. Kulttuurit kohtaavat, kitkaa syntyy. Taistelua käydään kahdella rintamalla: vihamies on lähellä ja kaukana. Suvakki tai rasisti, kantasuomalainen tai pakolainen, kylänmies tai tuntematon nettipersoona.            

Kun läheinen ihminen edustaa eri ajattelumaailmaa, se saatetaan kokea uhkana. ”Kuinka joku omistamme voi ajatella noin?” Joissakin yhteisöissä toisinajattelijat suljetaan kokonaan ulkopuolelle. Yhteydet katkaistaan.

Muukalaista kartetaan. Oudot tavat kummastuttavat. Kun elinpiirit pidetään kaukana toisistaan, kohtaamista ei tapahdu. Eriytyminen antaa polttoaineen vihalle.

Tahdommehan kaikki rauhaa? Kannatettava uudenvuodenlupaus on, että näkisimme vihollisuuden sijaan lähimmäisen lähellä ja kaukana. Suvaitsemme myös niitä, jotka eivät jaa kaikkia näkemyksiämme. Pidämme yllä asiallista keskustelua, emme katkaise välejä. Säädämme lakimme niin, että ne vastaavat tämän ajan kysymyksiin, emmekä ota sitä yksilöinä omiin käsiimme.

Hiljattain edesmennyt hevibändi Motörheadin keulakuva Lemmy Kilmister totesi, ettei hänellä ole ennakkoluuloja ketään kohtaan. Hän tuomitsi rasismin. Vain yksi ryhmä sai häneltä tuomion: täydet törpöt.

Ei olla törppöjä. Kavennetaan kuiluja olemalla avoimia ja kuunnellaan, mitä sanottavaa toisilla on. Kuuntelemisessa piilee ainoastaan se vaara, että saattaa oppia sellaistakin, mitä ei ennestään tiennyt. Ennakkoluulottomuus varjelee meitä. Se saattaa estää sotia sisältä ja ulkoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti