29.8.2016

Johdantosanat - 10. sunnuntai helluntaista


Tämän sunnuntain nimenä on Uskollisuus Jumalan lahjojen hoitamisessa. 

Päivän evankeliumissa kutsutaan Jumalaa Isännäksi, joka omistaa suuren talon taloudenhoitajineen ja palvelijoineen. Me emme ole isäntiä, mutta olemme taloudenhoitajia ja palvelijoita. Tehtäviimme kuuluu taas sadonkorjuu ja huolehtiminen siitä, että jokapäiväistä leipää riittää itsellemme ja muille, mutta ei ainoastaan leikkuupuimurin ajaminen, vaan huoli saman ravinnon hankkimisesta, josta Jeesus aikanaan Sykarin kaivolla sanoi näin: Minun ruokani on se, että minä täytän Jumalan, Lähettäjäni tahdon ja vien hänen työnsä päätökseen. Katsokaa tuonne! Vilja on jo kypsä korjattavaksi. (Jh 4:34-35) Jeesus itse haluaa tänäänkin valmistaa meitä kypsäksi viljaksi, jota korjataan taivaan aittoihin. Hän kypsyttää meitä sanallaan ja Ehtoollisellaan. 

Nöyrtykäämme hänen eteensä tunnustamaan syntimme.

---
Isossa Katekismuksessa Martti Luther opettaa, että Jumala on antanut ihmiselle elämän ja kaikki sen lahjat. Ihmisen tehtävänä on ottaa iloiten vastaan Jumalan ajalliset ja iankaikkiset lahjat sekä jakaa niitä pyyteettömästi eteenpäin. Ajallisilla lahjoilla Luther tarkoitti tavallista maallista hyvää: ruokaa, juomaa, vaatetusta, perhettä, ystäviä ja niin edespäin. Iankaikkisilla lahjoilla hän tarkoitti Jumalan sanaa ja sakramentteja.

Päivän virret, rukoukset ja tekstit kehottavat meitä hoitamaan näitä Jumalalta saatuja lahjoja uskollisesti. Tämänpuoleiset ja tuonpuoleiset lahjat ovat molemmat tärkeitä. Rohkeus ja itsensä likoon laittaminen ovat kristityn tunnusmerkkejä, ei pelko ja oman nahkansa pelastaminen. Jeesuksen seuraaja ei pelkää edes ottaa riskejä, jos sen kautta taivasten valtakunnan asia edistyy. 
    
Jumalan iankaikkisista lahjoista suurin on pelastuksen lahja. Ihminen ei voi lähestyä Jumalaa omiin tekoihinsa vedoten, vaan ainoastaan Herraan ja hänen kasteessa lahjoittamaansa armoon turvaten. Tänään muistamme kastettamme ja Jumalan uskollisuutta. Tahdomme palata takaisin Isän luo ja tunnustaa hänelle eksymisemme. 

Tunnustakaamme nyt yhdessä uskottomuutemme Jumalan lahjojen hoitamisessa näin rukoillen: 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti