30.8.2016

Johdantosanat - apostolien päivä


Veisasimme: ”Voitonlippu omillasi aina olkoon ristisi.” 

Tätä Kristuksen voitonlippua heiluttivat aikanaan apostolit. He olivat tavallisia miehiä, jotka lähtivät julistamaan pelastusta kaikille kansoille. Moni sai kuulla sanan, moni pelastui. Kirkko kasvoi nopeasti ja ulottui pian kaikkialle tunnettuun maailmaan. Ihmeellinen on ollut kirkon syntyhistoria ja vaikutus. Siksi nyt 26. päivänä kesäkuuta on oikein muistaa apostoleita ja heidän merkittävää panosta kirkon rakentamisessa.     

”Voitonlippu omillasi aina olkoon ristisi.” 

Myös meidät on lähetetty tämän ilosanoman viestinviejiksi. Pyydämme Jumalalta samaa apostolista henkeä, jotta rohkenisimme julistaa syntien anteeksiantamusta ja Jeesuksen ylösnousemusta. Saamme tulla kirkkoon, komentokeskukseemme, pyytämään eväitä arkeemme. Rukoilemme Jumalaltamme johdatusta ja uutta voimaa elämäämme. Sanassaan Hän puhuttelee meitä ja kutsuu ehtoollispöytään. Kristuksessa meillä on rauha Jumalamme kanssa. Siksi voimme levollisin mielin tunnustaa hänelle syntimme ja kaikki epäonnistumisemme yhteen ääneen näin sanoen:

---
Olette jo ehtineet panna merkille punaisen liturgisen värin ja 4 kynttilää täällä kirkon alttarilla. Tämä johtuu siitä, että tänään on keskikesän juhlapäivä, apostolien päivä taikka, kuten ennen sanottiin: Pietarin ja Paavalin päivä. Tämän vuoksi messukin on hieman tavallista juhlavampi. Sanna Koljonen ja kirkkokuoro avustavat laulaen sekä Veijo Koljonen lukien Raamattua. Sanna Alanen avustaa Ehtoollisen jaossa, Aulikki Salo on kanttorina, Ismo Laine suntiona ja Esko Jalkanen hoitaa papin tehtäviä. Virsien luettelossa tavallisesta poikkeavaa on saarnatuolisäkeistö, joka tiivistää saarnan ajatukset rukoukseksi: ”Maan, meren anna kantaa runsaasti lahjojas.” Apostolien päivä on Jumalan runsaiden lahjojen päivä. 

---
Joka ikisessä messussa lausumme uskontunnuksen. Yleensä se on apostolinen uskontunnustus, jota rippikoulussakin opetellaan. Uskomme on siis apostolista perua. Sen pohjana on tehtävä, jonka Jeesus antoi ensimmäisille opetuslapsilleen. Apostolit lähetettiin nimensä mukaisesti – kreikan sana 'apostolos' tarkoittaa juuri lähetettyä – kaikkeen maailmaan julistamaan armoa, syntien anteeksiantoa ja parannusta. Ilman tuota apostolista julistusta emme olisi koskaan täällä Suomessa kuulleet evankeliumia. Siksi apostolit ansaitsevat kirkkovuodessa oman päivänsä. Se on tänään. Veisaamme päivän virren kiitoksella: ”Nyt soikoon taivas kiitostaan, maa karkeloikoon iloissaan, kun ääni apostolien on meille tuonut autuuden.”

Apostolinen tehtävä jatkuu yhä. Me kristityt olemme tämän päivän Kristuksen lähetettyjä, apostoleja, evankeliumin sanansaattajia. Kasteen kautta olemme päässeet osallisiksi tästä maailmankaikkeuden tärkeimmästä tehtävästä. Tähän rukoilimme voimaa veisaamalla: ”Suo, Herra, sama Henki meille kuin annoit kerran apostoleille.”  

Olemme kastettuja Jumalan lapsia, mutta silti synti yrittää sitoa ja houkutella meitä. Tarvitsemme parannuksen ja anteeksiannon armoa päivittäin. Muistamme, että vaikka oma vaelluksemme ei ole likimainkaan täydellistä, on Jumala meitä kohtaan uskollinen. Iäti kestää hänen armonsa. Häneen voi luottaa. Siksi saamme turvallisesti tunnustaa eksymisemme ja palata takaisin kotiin Isän luo. Teemme sen yhdessä näin rukoillen:  

----
Pietari, Andreas, Jaakob ja Matteus. Tässä miehiä, joiden muistoa tänään, apostolien päivänä, kunnioitamme. He olivat apostoleita, jotka lähtivät julistamaan Jeesuksen käskystä pelastusta kaikille kansoille. Arvonimensä he saivat nimenomaisesti tästä: apostoli tarkoittaa sanamukaisesti 'lähetettyä'.

Petri, Antti, Jaakko ja Matti. Tässä muutamia suomalaismiesten nimiä, jotka pohjautuvat edellä mainittuihin. Löytyykö kirkosta tämännimisiä? Apostolien nimet elävät arjessamme selvästi, kuitenkin paljolti huomaamattamme. Rukoilemme tässä messussa, etteivät erisnimet olisi ainoa asia, joka meille on apostoleista säilynyt. Pyydämme, että meillä olisi sitä samaa apostolista henkeä, Jumalan Pyhää Henkeä, joka vaikutti heissä. Tarvitsemme sitä, koska tehtävämme on sama: julistaa kaikille syntien anteeksiantamusta ja Jeesuksen ylösnousemusta. Tämä tehtävä annettu jokaiselle Kristuksen opetuslapseksi kastetulle – sinulla ja minulle.

Jeesuksen opetuslapsina olemme oikeutettuja tulemaan taivaan Isämme seuraan. Kirkko on viikoittainen kohtauspaikkamme, josta Vapahtajamme lähettää meidät tehtäviimme. Saamme rukoilla Jumalalta neuvoa, johdatusta ja uutta voimaa elämäämme. Saamme kiittää häntä, tuoda hänelle ilomme ja huolemme, suunnitelmamme ja yhteiset asiamme. Sanassaan Hän puhuttelee meitä ja kutsuu meidät ehtoollispöytään, anteeksiantamuksen aterialle. Kristuksessa meidän syntimme on annettu anteeksi ja Hänessä meillä on rauha Jumalan kanssa. Siksi voimme levollisin mielin tunnustaa hänelle syntimme yhteen ääneen näin sanoen:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti