20.8.2016

Saarna 4. sunnuntai helluntaista 24.6.2012


Matt. 9:9-13
Kun Jeesus kaupungista lähtiessään kulki tulliaseman ohi, hän näki Matteus-nimisen miehen istuvan siellä. Jeesus sanoi hänelle: "Seuraa minua", ja hän nousi ja lähti seuraamaan Jeesusta.
    Jeesus oli sitten aterialla hänen kodissaan. Sinne tuli myös useita publikaaneja ja muita syntisiä, ja he aterioivat Jeesuksen ja hänen opetuslastensa kanssa. Tämän nähdessään fariseukset sanoivat Jeesuksen opetuslapsille: "Kuinka teidän opettajanne syö yhdessä publikaanien ja muiden syntisten kanssa!" Jeesus kuuli sen ja sanoi: "Eivät terveet tarvitse parantajaa, vaan sairaat. Menkää ja tutkikaa, mitä tämä tarkoittaa: 'Armahtavaisuutta minä tahdon, en uhrimenoja.' En minä ole tullut kutsumaan hurskaita, vaan syntisiä."

Olet pahasti sairas. Siksi olet menossa lääkärille. Nimesi huudetaan ovelta ja sinut kutsutaan sisään. Ensitöikseen lääkäri nyrpistää nenäänsä ja päivittelee tilaasi: ”Oletpa pahasti sairas! Voi, voi! Suorastaan ällöttävää. Miten olet päästänyt tilasi tuollaiseksi? Istupa tuonne vähän kauemmaksi. Ehkäpä joku muu voi katsoa sinua hieman myöhemmin. Ei taida tuohon mitään lääkettä olla. On se kumma kun tänne tullaan näin huonossa kunnossa!”

Miltä tuntuisi tällainen lääkärissä käynti? Ei kovinkaan miellyttävältä, eihän! Sinut on ennalta tuomittu, sinua ei kuunnella etkä saa lääkettä sairauteesi. Tällaisesta hoidosta ei ole sinulle mitään apua.

Päivän evankeliumissa tätä kovasydämistä lääkärikuntaa edustavat fariseukset. Jeesus aterioi syntisten, sairaiden luona. Hän halusi parantaa heidät, tarjota heille lääkettä. Tämä oli fariseuksille kauhistus. He nyrpistivät nenäänsä, pitivät Jeesuksen toimintaa vastenmielisenä. He eivät olisi halunneet koskea syntisiin pitkällä tikullakaan. He pitivät heidän tilaansa itse aiheutettuna. Tästä syystä he sanoivat Jeesuksen opetuslapsille tuomitsevasti: "Kuinka teidän opettajanne syö yhdessä publikaanien ja muiden syntisten kanssa!"

Jeesus on toisenlainen lääkäri, parantaja. Hän on lääkäri, jolla hyvä sydän. Hän ei tuomitse. Hän menee sairaiden, syntisten luokse. Syntinen ihminen ei kuvota häntä. Hän kuuntelee, tulee rinnalle ja auttaa kokonaisvaltaisesti. Mikään sairaus ei ole hänelle kauhistus eikä mahdoton parannettava. Hänen lääkkeensä on armo ja rakkaus, ei lääketieteellinen kapulakieli: ”Armahtavaisuutta minä tahdon, en uhrimenoja.”
Hyvä lääkäri tekee oikean diagnoosin, selvittää taudin syyt. Jeesus sanoo suoraan, että publikaanit ja muut syntiset ovat hoidon tarpeessa: ”Eivät terveet tarvitse parantajaa, vaan sairaat. En minä ole tullut kutsumaan hurskaita, vaan syntisiä.” He tarvitsivat iankaikkisuuden lääkettä, johdatusta parannukseen ja kääntymystä Jumalan luo. Siksi Jeesus meni suoraan heidän luokseen. Hän kohtasi heidät, rakasti heitä ja opetti taivasten valtakunnasta. Hän hyväksyi heidät, vaikka he olivat sairaita. He parantuivat, vähintäänkin Matteus, josta tuli Jeesuksen opetuslapsi. Jeesuksen lääke tehosi. 

Päivän evankeliumi on kuin kohtaus lääkärin poliklinikalta. Siellä on vain sairaita ihmisiä. Toiset, publikaanit ja muut syntiset, tietävät sairautensa, tulevat lääkärin luokse ja saavat hoitoa. Toiset, fariseukset, eivät sairauttaan tunnusta, vaan jäävät poliklinikan ulkopuolelle. He eivät voi parantua. 

Oletko sinä sairas? Tarvitsetko hoitoa? Onko Jeesus sellainen lääkäri, jonka vastaanotolle riennät?

Seurakunta on syntisten sairaala (Luther). Käymme kirkossa ja seurakunnan tilaisuuksissa, koska tarvitsemme Jeesuksen hoitoa. Tunnustamme avoimesti: syntimme tähden olemme parantumattomasti sairaita. Ilman Jeesusta elämme erossa Jumalasta ja siitä seuraa monenlaista vaivaa. Siksi tälle poliklinikalle kutsutaan meitä joka pyhä. Hyvä lääkäri seuraa potilaansa tilaa jatkuvasti. Hän laatii hoitosuunnitelman. Sellaisen on Jeesus meitäkin varten valmistanut. Se voimassa tässä ajassa ja tulevassa. Perillä taivaassa olemme täydellisen terveitä. Siellä ei ole fyysisiä eikä hengellisiä sairauksia. Siellä ei ole pahinta sairautta, kuolemaa, ja sen tuomaa ikuista eroa Jumalasta: ”Jumala itse on heidän luonaan, ja hän pyyhkii heidän silmistään joka ainoan kyyneleen. Kuolemaa ei enää ole, ei murhetta, valitusta eikä vaivaa, sillä kaikki entinen on kadonnut" (Ilm 21:4).

Vajaat kymmenen vuotta sitten tuli voimaan käytäntö, jonka perusteella asiakas saa vaihtaa lääkärin määräämän lääkkeen edullisempaan, vastaavaan valmisteeseen. Apteekki on velvoitettu tarjoamaan halvempaa vaihtoehtoa. Vaihtokelpoiset lääkkeet ovat yhtä tehokkaita ja turvallisia keskenään. Vaihtokelpoiset lääkkeet sisältävät samaa lääkeainetta ja ovat samanvahvuisia, ne ovat siis näiltä osin vastaavia vaihdettavan lääkkeen kanssa.

Voiko Jeesuksen tarjoamaa lääkettä saada muualta?

Ei voi. Jeesus on tie, totuus ja elämä. Yksin hänellä on lääke iankaikkiseen elämään. Ihmisen tarvetta Luojansa yhteyteen ei voi korvata millään muulla. Sille ei ole korvaavaa rinnakkaislääkettä. Sitä ei voi hankkia mistään muualta. Kun tulee Jeesuksen luokse, ottaa hänen hoitonsa vastaan ja uskoo häneen, niin paranee. En voi taata, että kaikki fyysiset sairaudet paranisivat tässä ajassa, mutta sielulle käy hyvin. Siitä meidän tulisi olla huolissamme, siitä, miten voimme hengellisesti. Voi kunpa valittaisimme Jumalalle ja toisillemme sielumme tilaa yhtä usein kun teemme ruumiin krempoista! Mieluummin sairaana taivaaseen kuin terveenä kadotukseen: ”Mitä hyödyttää ihmistä, jos hän voittaa omakseen koko maailman mutta menettää sielunsa? Millä ihminen voi ostaa sielunsa takaisin?” (Mk 8:36-37).

Päätämme tänään ehtoollisen sanoihin: ”Herramme Jeesuksen Kristuksen ruumis ja veri ovat kuolemattomuuden lääke. Kristus kätkee meidät iankaikkiseen elämään.”

Kun polvistumme alttarille, saamme omistaa nämä sanat sydämessämme. Jeesuksessa Kristuksessa on lääke ikuiseen elämään, elämään jossa ei ole kuolemaa. Se lahjoitetaan meille jo tänään. Tälle alttarille, ylilääkärimme vastaanotolle, saat tulla sellaisena kuin olet. Saat tulla niiden sairauksien ja taakkojen kera, joita sinulla on. Sinua ei tuomita, sinua ei ajeta pois. Jeesus tietää oikea lääkkeen juuri sinulle: ”Vain sinä tunnet minut, Vapahtaja, ja tiedät lääkkeen kaikkiin haavoihin. Jos luoksesi en pääse voittajana, saan tappioni tuoda kuitenkin” (Virsi 289:1). 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti