29.8.2016

Johdantosanat - 23. sunnuntai helluntaista


Tämän kirkkopyhän aihe on ”Antakaa toisillenne anteeksi.” Kyse ei ole lainkaan vähäpätöisestä asiasta: perustuuhan koko kristinusko juuri anteeksiannolle! Meille on lahjoitettu syntien anteeksiantamus Kristuksen tähden. Hänen nimessään syntimme on annettu anteeksi, ilman tekojamme ja rakkauttamme. Tämän uskomme todeksi. Syntien anteeksiantamiseen tunnustaudumme apostolisessa uskontunnuksessa, jonka tänäänkin yhdessä lausumme. Siinä sanomme: [Uskon] Pyhään Henkeen, pyhän yhteisen seurakunnan, pyhäin yhteyden, syntien anteeksiantamisen...” Syntien anteeksiantaminen on näin ollen uskonasia, sen voi ottaa vastaan yksin uskolla. 

Koska olemme saaneet Jumalalta syntimme anteeksi, meidän tulee myös antaa toisillemme anteeksi. Raamatussa sanotaan: “Olkaa toisianne kohtaan ystävällisiä ja lempeitä ja antakaa toisillenne anteeksi, niin kuin Jumalakin on antanut teille anteeksi Kristuksen tähden.”

Tiedämme, että rikomme tätä raamatullista ohjetta liian usein. Sydämemme ovat kovat. Monet asiat aiheuttavat epäsopua ja rikkovat yhteyttä kodeissamme ja perheissämme. Viime aikoina riidat ovat kärjistyneet myös kirkossa, Jumalan perheväessä. Tähän kaikkeen tarvitsemme anteeksiannon ja sovinnon sanaa. Vähintään joka pyhä. Sen on Jumala valmistanut meille Jeesuksessa Kristuksessa. Tämä anteeksiannon ihmeellinen lahja on tarjolla meille tässäkin messussa. Siksi rukoilemme luottavaisesti yhteen ääneen näin sanoen: 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti