29.8.2016

Johdantosanat - tuomiosunnuntai


Tänään Tuomiosunnuntaina saamme kuulla, kuinka aikamme päättyessä Jeesus Kristus tulee pyhien enkeliensä kanssa toimittamaan lopullisen selvityksen kaikesta, mitä ihmiskunnassa on tapahtunut aikojen saatossa. Kaikki kansat kootaan tuomioistuimen eteen. Kukaan ei voi välttyä joutumasta tutkittavaksi ja tuomittavaksi.

Tämä päivä ei vielä ole tuomiopäivä, vaan tuomiolle lähtöön valmistautumisen päivä, jotakin samaa kuin pitkälle matkalle valmistaudutaan keräämällä tarpeelliset kamppeet matkalaukkuun, kuten nuoriso sanoisi. Jeesus saapuu myös tähän messuun ja neuvoo meille, mikä on tarpeen ottaa mukaan ja mikä jättää painamasta turhana lastina. Tällaista turhaa ja painavaa ovat syntimme, syyllisyytemme, väärät tekomme, puheemme ja ajatuksemme. Ne me nyt tuomme Jeesuksen eteen tunnustaen yhteen ääneen ja tähän tunnustukseen  liittäen kaiken sen, mikä meidän itse kunkin mieltä erityisesti painaa.
---

Niin äsken veisaamamme virsi kuin Raamattu opettaa, että Jumala on luomansa maailman Herra. Hänen maailmanhallintaan kuuluu tuomio, joka koskee kaikkia kansoja ja kaikkia yksilöitä. Koska jumalallinen oikeudenmukaisuus ei tule koskaan toteutumaan ihmisten toimesta, siksi lopullinen ratkaisu meidän vääryyteemme toteutuu Jumalan toimesta aikojen lopussa. Jeesuksen Kristuksen edessä kaikki  ovat saman tuomion alla, kuten uskontunnustuksessa lausumme: ”ja hän on sieltä tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita.” 

Äkkiseltään viimeisen tuomion ajatus tuntuu kauhistavalta. Näyttäisi, ettei meillä ole mitään selviytymisen mahdollisuutta. Onneksi meille kristityille asian laita ei ole kuitenkaan näin toivoton. Meille on luvattu, että uskomme tähden selviämme myös viimeisestä koetuksesta: ”Ei Jumala lähettänyt Poikaansa maailmaa tuomitsemaan, vaan pelastamaan sen. Sitä, joka uskoo häneen, ei tuomita, mutta se, joka ei usko, on jo tuomittu." (Joh 3:17-18). Suhteemme Jeesukseen Kristukseen ratkaisee, eivät hurskaat tekomme: "Jolla on Poika, sillä on elämä. Jolla ei ole Jumalan Poikaa, sillä ei ole elämää." 

Aloitamme joka päivä uutta elämää Kristuksessa. Kirkko on paikka, johon tulemme tätä ihmeellistä virvoitusta yhdessä kokemaan. Veisaamme nöyrin mielin: ”Herra, armahda meitä! Kristus armahda meitä! Herra, armahda meitä!” Huomaamme, että tuomionpasuunan taustalla soikin itse asiassa ilosanoma, ei tuomion pelottava ääni. Meillä on Herralta ilmaiseksi saatu pääsylippu, joka pelastaa meidät tuomiolta. Apostoli Paavali kirjoittaa meille: "Armosta Jumala on teidät pelastanut antamalla teille uskon. Pelastus ei ole lähtöisin teistä, vaan se on Jumalan lahja. Se ei perustu ihmisen tekoihin, jottei kukaan voisi ylpeillä" (Ef. 2:8-9).  

Luottaen siihen, että Jeesuksessa Kristuksessa meillä on syntien anteeksiantamus, vapautus tuomiosta ja ikuinen elämä, voimme levollisesti tunnustaa syntimme ja väärät tekomme. Teemme sen yhteen ääneen näin sanoen:

---

Vietämme tänään tuomiosunnuntaita, toiselta nimeltään Kristuksen kuninkuuden sunnuntaita. Saamme kuulla, kuinka aikamme päättyessä Jeesus Kristus tulee enkeliensä kanssa toimittamaan lopullisen selvityksen kaikesta, mitä ihmiskunnassa on aikojen saatossa tapahtunut. Kaikki kansat kootaan tuomioistuimen eteen. Kukaan ei voi välttyä joutumasta tutkittavaksi ja tuomittavaksi.

Tähän uskomme perustotuuteen sitoudumme yhteisessä palveluksessamme. Tunnustamme sen yhteisessä uskontunnuksessa ”Uskomme Jeesuksen Kristukseen, Jumalan ainoaan Poikaan... joka istuu Jumalan, Isän, Kaikkivaltiaan, oikealla puolella ja on sieltä tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita...” Virret, rukoukset ja Sana avaavat samaa aihetta. Rukoilemme Herraa, että tuntisimme paremmin vastuumme ja tiedostaisimme, että ilman hänen armoaan emme tule selviämään viimeisestä tuomiosta.

Tämä päivä ei kuitenkaan ole vielä tuomiopäivä, vaan tuomiolle valmistautumisen päivä. Nyt on aika kerätä tarvittavia eväitä tulevaan hetkeen, taivaan eväitä. Jeesus saapuu tähän messuun ja neuvoo meille, mikä on tarpeen ottaa mukaan ja mikä on syytä jättää pois turhana painolastina. Tällaista turhaa ja painavaa ovat syntimme, syyllisyytemme, väärät tekomme, puheemme ja ajatuksemme. Ne tuomme nyt Jeesuksen eteen tunnustaen yhteen ääneen näin sanoen:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti