30.8.2016

Johdantosanat - 7. sunnuntai helluntaista


Jumala sanoo: ”Olkaa pyhät, niin kuin minä olen pyhä.” Jeesuksessa olemme pyhät, emme koskaan itsessämme. Jumala tahtoo pyhittää meidät ja vaikuttaa meissä tahtonsa mukaista elämää. Hän haluaa, että Jeesus saisi meissä yhä enemmän sijaa: ”Sydän kun auki on, sinne Jeesus tekee asunnon.” Rukouksen ja Sanansa kautta Jumala muovaa meitä Jeesuksen kaltaisiksi. Tätä meidänkin tulisi toivoa uskossa, sitä, että kaikessa etsimme Jumalan tahdon mukaista, oikeaa tietä.

Rakkauden laki toteuttaa Jumalan tahdon täydellisesti. Sitä opiskelemme rippikoulussa, tänään kirkossa, koko elämässämme. Emme elä itsekkäästi, vaan toisia ihmisiä ja Jumalaa iloiten palvellen. Ei vain minä, minä vaan: ME.

Jumala on vuodattanut rakkautensa sydämiimme antamalla meille Pyhän Hengen. Sen avulla voimme tehdä rakkauden tekoja. Kiitämme häntä siitä. Tuomme hänelle kuitenkin myös sen ahdistuksen, ettemme kykene elämään niin kuin hän tahtoisi. Teemme syntiä sanoin ja teoin. Suurinta syntiä on hyvyyden ja rakkauden puute. Rikomme taivasta ja lähimmäistä kohtaan kun emme rakasta toisiamme. 

On elävän kristityn merkki, että ajoittain kokee syyllisyyttä vääristä teoistaan. Se on tervettä. Tähän syyllisyyteen ei kuitenkaan tarvitse jäädä pyöriskelemään.  Jumala on luvannut armahtaa meitä. Hän luvannut antaa anteeksi. Hän rakastaa meitä, vaikkemme olisi aina sen arvoisia. Siksi voimme turvautua Jeesuksen  sovitustyöhön ja tunnustamme avoimesti syntimme yhteen ääneen näin sanoen:

----
Oletko koskaan ottanut pikavippiä? Oletko kenellekään velkaa? Onko riparin kioskissa odottamassa maksamattomia velkoja?  

Suomi hukkuu velkaan. Meillä on sitä enemmän kuin koskaan. Pikavippien tähden moni on saanut maksuhäiriömerkinnän. Näitä ihmisiä on jo yli 350 000. Ajatelkaa: heitä on maassamme noin 100 000 enemmän kuin on espoolaisia! 

Paavali opettaa: “Älkää olko kenellekään mitään velkaa, paitsi että rakastatte toisianne. Joka rakastaa toista, on täyttänyt lain vaatimukset.”

Kristitty yrittää hoitaa talouttaan mahdollisimman hyvin – Jumalan armon avulla. Turhia velkoja ei kannata itselleen kerätä. Mutta yhdessä ainoassa asiassa olemme pysyvässä velassa: rakkaudessa. Tätä velkaa maksamme takaisin rakastamalla Jumalaa ja lähimmäisiämme. Jumalan rakastaminen on sitä, että ottaa tosissaan hänen käskynsä. Ne sisältävät rakkauden lain. 

Pikavipit ja raskaat asuntolainatkin – tätä jälkimmäistä muuten minullakin on – on mahdollista maksaa takaisin. Rakkauden velkaa ei. Siksi tarvitsemme Jumalan anteeksiantoa ja armahdusta. Käännymme hänen puoleensa, jotta Jeesuksen tähden saisimme velkamme anteeksi ja saisimme uutta voimaa tehdä rakkauden tekoja. Rukoilkaamme syntivelkaamme anteeksi näin yhteen ääneen rukoillen:

---- 
Tänään meitä kutsutaan tutkimaan itseämme rakkauden lain valossa. Sen kuningaskäsky ”Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi” kehottaa meitä joka ikinen päivä sanoista tekoihin. Lähimmäisen rakastaminen on Jumalan tahdon mukaista: se on paras uhrilahja, jonka voimme Hänelle antaa. Pyydämme Jumalalta Hengen uudistusta, jotta voisimme kilvoitella tässä jalossa lajissa tänäkin kesänä parhaamme mukaan.

Rakkauden laki ei ainoastaan ohjaa meitä toimimaan oikein, vaan se osoittaa meille vajavaisuutemme. Emme koskaan kykene noudattamaan sitä täydellisesti. Tämän tosiasian tunnustaminen vaatii rohkeutta ja nöyryyttä. Se ajaa meitä Kristuksen ristin, anteeksiantamuksen ja sovinnon ristin juurelle. Saamme luottaa, että armollinen Jumala antaa kyvyttömyytemme ja itsekkyytemme anteeksi. Saamme pyytää häneltä uutta voimaa, jotta voisimmin paremmin noudattaa hänen tahtoaan. Siksi tunnustakaamme hänelle syntimme yhteen ääneen näin sanoen: 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti