3.7.2016

Kirjoitus Toivakan jouluun 2013


Valmistaudun toiseen toivakkalaiseen jouluuni hyvillä mielin. Pian kaksi vuotta tulee täyteen kirkkoherrana ja paikkakuntalaisena. Aika totisesti rientää!    

Voin sanoa teeskentelemättä: olen kotiutunut tänne erinomaisesti. Toivakka on kaunis, sopivan pieni ja hyvähenkinen paikka asua. Hyvät yhteydet helpottavat elämää. Palvelut ovat toimineet moitteettomasti, ainakin omakohtaisesti. Kun kättä nostaa kylänraitilla, saa takaisin iloisen vastatervehdyksen. Tunnemme toisemme. Täällä on hyvä olla. 

Me toivakkalaiset saamme valmistautua jouluun kiitollisin mielin. Paljon hyviä asioita on tapahtunut ja käynnistynyt. Yhteistyö eri tahojen kanssa on vaivatonta ja hedelmällistä. Erityisesti iloitsemme seurakuntien mutkattomasta yhteistyöstä. Sen tulokset ovat jo nähtävissä. Varsinkin lapsemme ja nuoremme ovat saaneet enenevästi rukiista elämän evästä. Henkisen ja hengellisen pääoman merkitys ei tule maailmassa vähenemään, päinvastoin. Siksi kristillinen kasvatus kannattaa. Tässä meidän vastauksemme nuorten hyvinvointiin ja syrjäytymiseen. Yhteistyömme kalliita hedelmiä saamme poimia vielä pitkään. Kiitos, sisaret ja veljet!    

Jouluun saa valmistautua hyvällä omatunnolla. Kodin koristeleminen, ruokien laittaminen ja lahjojen hankkiminen on sallittua. Se ei ole syntiä. Monelle perheen äidille joulu ei tule, jos sitä ei saa valmistaa. Sekin on yhtä lailla sallittua, jos kokee koruttomamman joulun omakseen. Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa. Jokainen valitkoon levollisesti sen tavan, jolla jouluunsa valmistautuu.

Paljon on tehty, paljon tehdään. Me ihmiset nimittäin. Kiirettä ja työtä riittää. Niin välttämätöntä kun touhuaminen onkin, joulunsanoma kutsuu meitä toisenlaiseen ajatteluun. Kyse ei ole lopultakaan siitä, mitä me olemme elämässä saavuttaneet vaan siitä, että Jumala armahtaa. Suurimmat elämänlahjat eivät ole ihmiskäsin valmistettu. Ne on tehty taivaan valtakunnassa. Joulun viesti on Jumalan rakkaudessa ja hänen työssään: ”Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän” (Joh 3:16).    

Joulun hienoimpia piirteitä on, ettei se elä yksin menneessä vaan sen tuoma ilo on nykypäivässä. Seurakunta saa kokea toistuvasti samaa riemua kuin paimenet ja idäntietäjät kohdatessaan Jeesus-lapsen. Sanat ”Tänään teille on syntynyt Vapahtaja” ilmaisevat, että saamme tässä ja nyt, siis tänään, ottaa vastaan Jumalan lupaukset. Hänen lupauksensa täyttyvät keskellämme. Profeettojen sanat tuovat valon yhä uudelleen pimeään Pohjolaan: ”Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valon” (Jes 9:1).

”Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle” (Luuk 2:10). Tämä lupaus koskee koko kansaa, jokaista ihmistä. Siitä ei jää osattomaksi kukaan. Sen saa ottaa vastaan henkilökohtaisesti. Sitä ei voi tehdä tyhjäksi ihmiskäsin. Herra on lupauksiensa kanssa lähellä olivatpa joulujuhlamme olosuhteet tai mielialat millaiset tahansa. Tämä on lohdullista. Kukaan ei ole toista parempi tai toista huonompi. Saamme kaikkia sanoa samalta viivalta: ”Kiitos Jumalalle hänen sanomattoman suuresta lahjastaan!” (2 Kor 9:15). 

Joulu on kirkon suuri juhla. Siksi toivon, että näemme kauniissa kirkossamme myös joulunaikana mahdollisimman usein – tapahtumia kyllä riittää! 

Sydämen joulua jokaiselle säädylle tasapuolisesti,

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti