2.7.2016

Puhe Vesannon joulun avajaisissa 24.11.2006


Hyvät vesantolaiset, kunta- ja seurakuntalaiset!

Monella meistä on varmasti jokseenkin ristiriitainen olo tällä hetkellä. Vesannon virallinen joulukatu avataan, vaikka ilmaston puolesta sitä ei uskoisikaan – vettä tulee ja on varsin pimeää ilman lunta. Sään puolesta mieli ei automaattisesti käänny joulua odottavaan tunnelmaan. Niinpä joulunavaus ei saa riippua ulkoisista ja pinnallisista tekijöistä, vaan sen täytyy löytyä paljon syvemmältä, sieltä jokaisen sydämen sopukasta. Tätä ajatusta on syytä korostaa. Samalla on aihetta olla kiitollinen, että niin monena jouluna myös ulkoiset, ilmastolliset olosuhteet ovat täällä Vesannolla olleet kunnossa. Luotamme vakaasti siihen, että tänäkin vuonna saamme kauniin, valkoisen joulun.

En tiedä, kuinka monella teistä on sellainen kuva, että joulu aikaistuu vuosi vuodelta. Kuva on mielessä vähän sama, kuin se, että euroaikana hinnat ovat nousseet kautta linjan. Itsestäni tuntuu ainakin siltä, että iloiset ja tutut 'joulurallatukset' alkavat kaupoissa aivan liian aikaisin. Mainoslehtiset ja lehtien joulumainokset täyttävät postilaatikot alta aikayksikön. Mielikuvia ja tavaroita myydään jo nyt täyttä häkää. Määrä on korvannut monesti laadun joululahjoissa, vaikkakin entistä kalliimpia lahjoja Kuukaudessa ehtii kyllä vastustuskyky kasvaa melko suureksi, ennen kuin varsinainen joulu koittaa. Ettei vain usealla kävisi niin, että kaikki paukut ja riemunaiheet ovat menneet, kun jouluaattoaamu sarastaa.

Riittää negatiiviset ajatukset! Keskittykäämme nyt positiivisiin tunnelmiin, olipa sää sitten minkälainen tahansa. Nykyjoulun varjopuolilla mässäily ei edistä asiaa mihinkään suuntaan. Siksi näistäkin asioista löytyy takuulla hyviä puolia.

Jouluun pitää valmistautua. Olisiko se hyvä vaihtoehto, että aatto pamahtaisi yht'äkkiä ja olisi ohi ennen kuin huomaisimmekaan. Eihän itämään tietäjätkään lähteneet pitkälle matkalleen Jeesus-lasta katsomaan varustautumatta! Ihmisen asenne joulunvalmistautumiseen riippuu paljon asenteesta. Jos näkee olennaisen, niin kestää kyllä nekin asiat, jotka eivät suoranaisesti jouluun liitykään.

Hengellinen valmistautuminen on kristinuskon kannalta se tärkein anti adventista lähtien. Tämä tarkoittaa toisten huomioonottamista ja pysähtymistä elämän tärkeimpien arvojen äärelle. Uskoisin, että niin täällä Vesannolla kuin muuallakin asioidessa kannattaisi varjella näitä arvoja. Hyvät tavat ja kohteliaisuus on syytä pitää mielessä joulukiireissä ja väenpaljoudessa. Vaikka saisi haluamansa tuotteen, niin voiko joulu tulla sydämeen, jos sen hankkimisessa on pahoittanut mielensä tai saanut kärsiä kohtuutonta stressiä. Panostakaamme tähän, muita huomioivaan, asenteeseen myös täällä Vesannolla!

Tavarat ja jouluun liittyvät palvelut eivät suinkaan ole ristiriidassa joulunsanoman kanssa. Voimme hyvillä mielin ostella lähimmäisillemme kivoja lahjoja tai palveluita paikallisilta yrittäjiltä, jotka ovat tätäkin päivää innolla valmistelleet. Lahjoilla voi sanoa, joskus jotakin, mitä muutoin ei voi. Lahjat ja toisille joulun valmisteleminen – esimerkiksi omalle perheelle – on sitä totisinta jumalanpalvelusta. Se, että mahdollistaa toisille ja myös itselle mukavan joulun, johon kuuluvat ruuat ja lahjat, niin se on Herralle epäilemättä mieleen. Pääasia, että kohtuus pysyy kaikessa, eikä pääasia unohda.

Lopuksi mieleeni tulee vertaus kahdesta rakentajasta. Siinähän Jeesus vertaa kahta rakentajaa, tyhmää ja viisasta toisiinsa. Tyhmän talo sortuu ensimmäisessä myrskyssä, koska hän ei toimi Jeesuksen sanojen mukaan. Viisaan talo taas kestää myrskyn, koska hän on uskollinen opettajansa sanoilleen. Mielestäni tämän vertauksen johtoajatus sopii hyvin myös jouluaikaan 2006. Jos tavarat tai muut ulkoiset tekijät nousevat meille tärkeimmiksi, niin joulumme on kovin hauraus sortumaan hetkenä minä hyvänsä. Se ei kestä pienintäkään vastoinkäymistä. Ja lopulta jouluilomme jää kovin pinnalliseksi. Olemme tyhmiä rakentajia, joiden rakennus sortuu. 

Jos perusasiamme ovat puolestaan kunnossa, siis tiedämme, miksi joulua vietetään ja juhlitaan, niin huonot kelit tai muut ulkoiset puitteet eivät voi sorruttaa iloista joulumieltämme. Kun joulunpohjan perusteet ovat jämäkästi paikoillaan, niin nykyjouluun liittyvät hömpät kyllä kestää ja niistä voi jopa paikoin nauttia. Kaupallisuus on hyvä renki, ei isännän ääni. Tällöin kaikki jouluun liittyvä on oikean paikallaan oikeassa valossa, Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen siunaamassa valossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti