3.7.2016

Lehtijuttu Uutis-Jousessa 8.1.2012
”Kyllähän tässä on kaksijakoinen tunne. Maaningalle jää taakse mahtavat työtoverit ja seurakuntalaiset. Toisaalta on mielenkiintoista aloittaa uusi työ Toivakan seurakunnan kirkkoherrana”, kiteyttää Maaningan seurakunnan srk-pastori Panu Partanen.

Partasella tuli täyteen liki viisi vuotta Maaningalla. Vuosiin liittyy paljon muistoja, ihmisten kanssa on jaettu niin ilon kuin surun hetkiä.

”Seurakunnassa on tapahtunut tänä aikana paljon myönteistä ja monen mielestä seurakuntaelämä virkistynyt. Uusia työntekijöitäkin on tullut ja vapaaehtoistoiminta on kasvanut.”

Seurakunnassa on viime aikoina mietitty syntyjä syviä: on jouduttu kunnan vanavedessä pohtimaan liitosta ensin Siilinjärven ja nyt Kuopion suuntaan. Partasen mukaan fuusioasiat eivät juuri puhuta kentällä.

”Vaikka tilanteet ovat liitosten suhteen olleet sekavat, ei se tunnu seurakuntalaisia hätkäyttävän. Maaseudulla ei lähdetä helposti mihinkään ’hysteriaan’. Täällä ymmärretään, ettei seurakunta, ihmiset ja kirkko paikkakunnalta pois lähde vaikka fuusio tulisi.”

”Toki muutos voi johtaa siihen, ettei täällä enää näy niin paljon tuttuja pappeja, jos palveluksiin tulee tuuraajat kauempaa. Pienen seurakunnan yksi vahvuus on siitä, että kaikki tuntevat hyvin toisensa”, Partanen pohtii.

Panu Partanen kiittelee, että Maaningalla on ollut helppo tehdä töitä koulujen, yhdistysten ja muiden tahojen kanssa.

Toivakassa
tiukat ajat

Panu Partanen on syntyisin jyväskyläläisiä, joten kaupungin läheiseen Toivakan seurakuntaan siirtyminen on kuin kotikonnuille palaisi.

2500 asukkaan Toivakka on Maaninkaakin pienempi seurakunta, jolla edessä kovat taloushaasteet.

”Seurakuntaliitos voi olla edessä sielläkin, vaikka mitään ei juuri nyt ole vireillä. Tiukan taloustilanteen vuoksi seurakunnan työntekijöitä on osa-aikaistettu.”

Partanen ei pappina eikä kirkkoherrana halua jäädä ”vellomaan talousmurheisiin”.

”Kristinuskon historiassa on ollut aina uhkakuvia. Meidänkään ei tule liikaa murehtia talousasioita vaan julistaa evankeliumia sanoilla ja rakkauden teoilla”, Partanen korostaa.
Panu Partanen muistuttaa, että maailman mitassa katsoen Suomen evl-kirkko on varakas, onhan sillä kymmeniä tuhansia työntekijöitäkin.

”Maailmalla seurakuntien vapaaehtoisilla on usein isot vastuut ja tätä samaa me joudumme miettimään nyt myös Suomessa. Esimerkiksi Maaningalla on kymmeniä vapaaehtoisia etenkin diakonia- ja lähetystyön puolella, mikä on hieno juttu. 

Konkreettinen työ seurakunnan hyväksi jos mikä nostaa hengellisyyden uudelle tasolle.”
Kirkosta eroamisbuumista Partanen ei ole liian huolissaan. Hän muistuttaa, että kirkkoon myös liitytään hyvää vauhtia.

”Kirkosta eroaminen on kriisi, mutta se on myös mahdollisuus parempaan. Jokainen työntekijä ja seurakuntalainen joutuu nyt kohdallaan miettimään, mitä seurakunta minulle merkitsee. Voisiko asioita tehdä paremmin.”

Läksiäismessu
viikon päästä

Panu Partasen jäähyväismessu järjestetään Maaningan kirkossa sunnuntaina 15.1. klo 10. Messun jälkeen on kirkkokahvit Maaninkajärven koululla, jossa on luvassa ohjelmaakin.

Työt Toivakassa alkavat helmikuun alussa, mutta tätä ennen Partanen aikoo veljensä kanssa käydä lomalla Kanarian saarilla.

”Maaninkaan pidetään yhteyttä ja täällä käydään. Jäähän tänne myös kummipoikani Nooa”, Partanen lupaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti