9.8.2016

Saarna jouluaamu 25.12.2013


Jes. 9:1-6
Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valon. Niille, jotka asuvat kuoleman varjon maassa, loistaa kirkkaus. Sinä teet runsaaksi riemun, annat suuren ilon. He iloitsevat sinun edessäsi niin kuin elonkorjuun aikana iloitaan, niin kuin saaliinjaossa riemuitaan. Ikeen, joka painaa heidän hartioitaan, valjaat, jotka painavat olkapäitä, ja heidän käskijänsä sauvan sinä murskaat, niin kuin murskasit Midianin vallan. Ja kaikki taistelukenttiä tallanneet saappaat, kaikki veren tahrimat vaatteet poltetaan, ne joutuvat tulen ruoaksi. Sillä lapsi on syntynyt meille, poika on annettu meille. Hän kantaa valtaa harteillaan, hänen nimensä on Ihmeellinen Neuvontuoja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen Isä, Rauhan Ruhtinas. Suuri on hänen valtansa, ja rauha on loputon Daavidin valtaistuimella ja hänen valtakunnassaan. Oikeus ja vanhurskaus on sen perustus ja tuki nyt ja aina. Tämän saa aikaan Herran Sebaotin pyhä kiivaus.

Mitä sait joululahjaksi?  

Täytyy myöntää, että itse olen sen verran lapsellinen, että lahjojen jakaminen tuntuu hyvältä perinteeltä jouluaattona. On mukavaa antaa läheisilleen lahja tai pari sekä myös vastaanottaa jotain pientä. Tänäkin vuonna tätä traditiota Partasten perheessä vaalittiin – kiitokset vaan Jyväskylän suuntaan!

Oli mukavaa viettää aikaa rakkaimpien parissa. Vaihtaa kuulumiset. Nauraa ja leikitellä. Muistella vanhoja, erityisesti huvittavia sattumuksia perhepiirissä. Syödä yltäkylläisesti. Leppoisaa yhdessäoloa. Tässä lahjaa kerrakseen, niin ajattelen – aivan kuten sadattuhannet muut suomalaiset ja te olette tehneet.

Mutta tässä kaikki? Kaikki paketit jo aukaistu? 

Profeetta Jesaja sanoo: ”Sinä teet runsaaksi riemun, annat suuren ilon...Sillä lapsi on syntynyt meille, poika on annettu meille.” 

”Lapsi on syntynyt MEILLE, poika on annettu MEILLE.” Hämmästyttävää, ihmeellistä. Jeesus on annettu sinulle, minulle, seurakunnalle, koko maailmalle – meille! Hän on paras joululahjamme. Hän on lahja perheellisille ja perheettömille, köyhille ja rikkaille, sairaille ja terveille, onnellisille ja onnettomille, yksinäisille ja seuroitetuille, työttömille ja työllisille, vanhoille ja nuorille. Kaikille. Sama, suunnattoman arvokas lahja varauksetta jokaiselle säädylle. Tämän paketin Jumala on ojentanut ihmisille profeettojen lupauksissa, Betlehemin seimikätkyessä, tänään tässä kirkossa ja kaikkialla maailmassa. Joulupukki käy kerran vuodessa, mutta Jumala tarjoaa pelastavaa lahjaansa joka ikisenä päivänä. Kotiinkuljetus ei ole vain kotiovelle, vaan se tuodaan sydämen portille. Ken tuon lahjan ottaa vastaan, saa kuulla kalleimman viestin: Jeesuksessa synnit on saatu anteeksi ja ikuinen elämä lahjoitettu. Jeesus on maailman valo. Hän tuo autuuden, anteeks'annon, rauhan ja ilon. Tuttu joululaulumme sen hienosti kertoo: ”Kiitos sulle, Jeesuksemme, kallis Vapahtajamme, kun sä tulit vieraaksemme, paras joululahjamme. Tullessasi toit sä valon, lahjat rikkaat, runsahat. Autuuden ja anteeks'annon, kaikki taivaan tavarat.” 

Jumalallinen lahjajärjestys aukeaa 1. Johanneksen kirjeestä: ”Siinä Jumalan rakkaus ilmestyi meidän keskuuteemme, että hän lähetti ainoan Poikansa maailmaan, antamaan meille elämän. Siinä on rakkaus - ei siinä, että me olemme rakastaneet Jumalaa, vaan siinä, että hän on rakastanut meitä ja lähettänyt Poikansa meidän syntiemme sovitukseksi. Rakkaat ystävät! Kun Jumala on meitä näin rakastanut, tulee meidänkin rakastaa toisiamme” (4:9-11). 

Yhdessäolo, joulun aineettomat ja aineelliset lahjat. Nämä ovat Jumalan mielenmukaisia asioita, kunhan ne otetaan kiitoksella hänen kädestään. Koska Jumala on rakastanut ensin meitä lähettäessään poikansa maailmaan, mekin rakastamme toisiamme. Taivaallinen rakkaus synnyttää rakkauden lähimmäiseen. Joulussa ei ole ensisijaisesti kyse ihmisrakkaudesta, siitä mitä ihmiset saavat aikaan omin voimin, vaan nimenomaan siitä, mitä Jumala antaa meille Jeesuksessa. Yhtä vähän kuin voimme väkisin synnyttää iloa, yhtä vähän voimme synnyttää todellista rakkautta. Jesaja sanoo: ”Sinä teet runsaaksi riemun, annat suuren ilon.” Jumala antaa jouluilon. Hän tekee, hän antaa. Pyydämme, että osaisimme ottaa vastaan taivaan lahjat tätä ja tulevaa elämää varten. Ja mikä tärkeintä: rukoilemme hartaasti, ettei keneltäkään – lähellä ja kaukana – jäisi avaamatta lahja, joka antaa ikuisen elämän: ”Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän” (Joh 3:16).

Mutta miksei kaikille tämä lahja kelpaa? 

Vika ei ole ainakaan lahjassa tai sen antajassa. Jumala oli suunnitellut sen huolella jo luomisesta lähtien. Se on ollut hänellä tiedossa aikojen alusta. Lahja ilmoitettiin kerta toisensa jälkeen profeettojen suulla: ”Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valon... Sillä lapsi on syntynyt meille, poika on annettu meille.” Lahja valmistettiin rakkaudesta ja ilmaiseksi se ihmisille lahjoitettiin. 

Ongelma on meissä. Syntiinlankeemuksen vuoksi emme näe sitä, mikä on meille parhaaksi. Muut asiat vievät huomiomme. Valitsemme yleensä sen mikä on suurin, kaunein ja kiinnostavin. Olemme kuin äkkipikaiset pikkulapset: valitsemme ensiksi kuusen alta kaikista suurimman lahjapaketin. Emme tiedä, onko isoin lahja välttämättä parhain, yhtään parempi kuin pienemmät, mutta sen me valitsemme. Hylkäämme huomaamatta parhaat lahjat, koska ne eivät ensiksi osu silmään. Paras lahja jää pimentoon.

Jumalan armon ja Pyhän Hengen avulla voidaan lahjoista suurin kuitenkin löytää. Kun kuulemme evankeliumia, kun elämme sakramenttien ja rukouksen alla, rupeaa katse huomaamaan myös pienet paketit kuusen juurella. Tästä syystä kirkko on auki joka pyhä joulusta pääsiäisen sekä pääsiäisestä jouluun. Täällä saamme yhdessä ihmetellä, miten Herra toimii. Huomaamme, että useimmiten juuri päinvastoin kuin itse ajattelemme. Jeesus ravistelee synnin unesta hereille. 

”Ikuisen joulun, jos tahdot löytää, sydämes avaa ja kohtaat Vapahtajan. Et löydä kultaa, et juhlapöytää, löydät vain seimen ja tallin koruttoman” (Tulkoon joulu).

Etsikäämme tänä joulunaikana Jeesusta Kristusta, parasta joululahjaamme. Monet ohittavat hänet, koska muut paketit ovat päällepäin vetävämpiä. Ne, jotka etsivät häntä pinnan alta, kiinnittäen katseensa myös näkymättömään, saavat lopulta suurimman lahjan. Se, joka löytää Pojan, saa kaiken. Paavali kirjoittaa: ”Jumalani on Kristuksen Jeesuksen tähden antava TEILLE taivaallisen kunniansa rikkaudesta KAIKEN, mitä tarvitsette” (Ef 4:19).  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti